2016. december 02.

Múltidéző: meggyilkoltak egy tanárnőt és a Rábába fulladt egy férfi

Egy osztrák katona meggyilkolta a rumpódi tanárnőt, egy 34 éves férfi halászás közben a Rábába fulladt és tűz volt Német- Csencsen.

A rumpódi tanitónő gyilkosa a biróság előtt.

Valószinüleg soka emlékeznek még arra a tragikus körülmények között végbement gyilkosságra, melynek Holzmann Józsa rumpódi tanítónő volt az áldozata, Február 18-án történt a gyilkosság. Holzmann Józsa szülei látogatására indult Csémbe. Bándolbán látták utoljára, ahol egy katonaruhás ember csatlakozott hozzája az erdő előtt. Napok multán találták meg aztán holttestét Városhodász határában.

Sokáig tartott a nyomozás –olykor már eredménytelennek látszott – de végre az osztrák csendőrség elfogta a tettest Verhás Ferenc osztrák szolgálatban lévő katona személyében. Verhás bünügyének főtárgyalása hétfőn kezdődött  meg a bécsi Landersgreicht II. esküdtszéke előtt. Az első tárgyalási napról a következőket jelentik lapunknak.

Verhás Ferenc: erős, robusztus termetü katona állott hétfőn az esküdtszék előtt. Beismerte, hogy ő gyilkolta meg Holzmann Józsát, a rumpódi tanítónőt. Elmondta, hogy gyermekkorában igen gyenge szellemi képességekkel rendelkezett, csak 10 éves korában tanult meg beszélni. Irni-olvasni ma sem tud. Magyar honpolgár. A vörös hadseregnek volt tagja, majd a kommün bukása után belépett a nemzeti hadseregbe, aztán csendőr lett. Itt azonban apja feljelentése folytán kiderült, hogy vöröskatona volt. Emiatt sokat szenvedett, végre kiszökött Ausztriába és a Reichswehr tagja lett.

Kijelentette, hogy pénzre nem volt szüksége, mikor tettét elkövette. A bándoldi korcsmában ült, midőn meglátta a tanitónőt. A nyakán lévő ezüstlánc tünt fel neki. Utána indult, de semmi szándéka nem volt, hogy megölje. A nő hallotta, hogy magyarul beszél, megszólitotta.  Holzmann Józsa nem tudott németül, tehát magyarul beszéltek. Utközben a tanitónő igen kikelt az osztrák uralom ellen és csodálkozott azon, hogy ő magyar ember létére osztrák szolgálatban van.

-Jött az uton egy cigány – mondta Verhás – és muzsikáltattam vele.

Az elnök megkérdezi, hogy osztrák katona létére visszautasitotta-e az Ausztriát ért támadásokat?

 – Nem – feleli a vádlott.

Ezen annyira feldühödött a katona, hogy lelőtte Holzmann Józsát. Elmondta a vádlott, hogy tettét beteges idegállapotának tulajdonitja. Elmondta, hogy sokszor jön rá valami és akkor nem tudja mit csinál.

Evvel a tárgyalás első napja véget ért.

A rumpódi tanárnő gyilkosa

A Rába halottja.

Sütő Vince, 34 éves felsőmaráci lakos, még februárban a Rábába fulladt halászás közben. A hullát, noha akkor is keresték, csak most vetette fel a viz Rábagyarmat határában. Sütő Vincéné felsimerte az oszlásnak indult holttestben a férjét s mivel kül-erőszak nyoma nem volt megállapitható, a hatóság meg is adta a temetési engedélyt.

A Rába halottja

Tüz.

A Német-Csencsen hétfőn ismét tüz volt, már ebben az évben a második. Szerencsére ez a hétfői nem volt oly pusztitó, mint az előbbi. Huber Lukács volt biró pajtája gyulladt ki, ezideig még ismeretlen okból. Leégett Hubernak az összes gazdasági felszerelése, gabonája és az összes takarmánya. Az összes kár megtérül, mert biztositva volt minden.   

Tüz

Hirdetés (X)

Kölcsön

Maggi-ízesítő

Gyufagyár


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.