Frissítve: 2016. november 21.

Múltidéző: Farkasérzelmű vadállatiasság és korcsmai összeszólalkozás

90-113 évvel ezelőtti Vas vármegyei bűnügyi hírek, érdekességek és közlemények közül szemezgetünk olvasóinknak két héten keresztül. Érdekes a nyelvezet, a megfogalmazás és az is szembetűnő, hogy az akkori újságok senkit nem hagytak kétségek között, névvel megírták a tetteseket, áldozatokat egyaránt. Az összeállítások végére beszúrunk néhány hirdetést is a korabeli lapokból. Ezek között találunk nyilvánvaló átverést, cikknek álcázott hirdetést és bájos figyelemfelhívást is.

Ismét eltűnünk a térképről egy időre, de addig is naponta mutatunk néhány profilunkba vágó cikket, amelyek 1903. és 1926. között jelentek meg, jellemzően a VasVármegye, a Szombathelyi Újság és a Szombathelyi Friss Újság hasábjain.

Bár időnként szomorú tragédiákról számolnak be a kor tudósítói, mégis sokszor nehéz megállni mosolygás nélkül, amikor elmesélik az eseményeket. Időnként éreztük, hogy egy tárgyaláson kinek szurkolt a tollforgató, így például egyikük elégtételt érzett, amikor az akarnok és álnok feleségét agyonlövő jámbor papucsférjet felmentette a bíróság.

Vasi települések eseteit elevenítjük fel a következő két hétben, a hozzászólásokat pedig örömmel fogadjuk Facebook oldalunkon. Címlapképünk illusztráció, a Levéltári Napokon  készült.

Farkasérzelmű vadállatiasság
c1

Halálos késszúrás

c15a

c15b

Hrdetés (X)

h35

h7

h24
 

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.