Szerző: 112Press 2020. április 10.

Méhkaptárakat veszélyeztetett a tűz Gencsapáti közelében

Egy elhanyagolt, gazos telek út felőli oldalán keletkezett tűz csütörtökön délután Gencsapáti és a 87-es főút között.

A szombathelyi tűzoltók a jelzés után két járművel indultak a helyszínre.

-Gencsapátiból láttam meg a füstöt és azonnal ide siettem, a telkemre. Láttam, hogy a szomszéd, gazos terület ég. Azonnal hívtam a tűzoltókat, majd megpróbáltam szerszámokkal gátolni a tűz terjedését, de esélytelen küzdelem volt - mondta el kérdésünkre a szomszéd telek tulajdonosa.

Tűz Gencsapáti közelében

-A tűzoltók gyorsan kiértek, ennek köszönhető, hogy a méhkaptáraim megmenekültek. A szomszéd kis kerti háza már égett, annak a közelében voltak a kaptárak. Én azt gondolom, hogy vagy egy eldobott csikk, vagy szándékos gyújtogatás okozta a tüzet. Tavaly a közeli akácos aljnövényzete égett - tudtuk meg a férfitől. Az idén már égtek el kaptárak Vas megyében.

Az út mellett keletkezett a tűz

Április 10-től országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe.

A szomszédos, rendezett területre nem terjedtek át a lángok

A NÉBIH közleménye a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatban

A csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben tovább nőtt a gyep- és erdőterületeken, a fásításokban a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának kockázata. A nappali felmelegedés hatására a gyúlékony könnyű biomassza kiszáradása felgyorsult, számos nagy kiterjedésű tűzesetet okozva.

DSC_2935

Jelentős csapadék, ami ellensúlyozni tudná az éghető biomassza kiszáradását, az előrejelzések alapján az elkövetkezendő egy hétben nem várható. Az elszáradt lágyszárú növényzet és erdei avar a jelenlegi időjárási körülmények között rövid idő alatt gyúlékony állapotba kerülhet, ami az erdőben vagy a mezőgazdasági területeken közvetlen tűzeset forrásává válhat.

Aljnövényzet és bozót égett Gencsapáti közelében

Ezt jelzi a veszélyeztetett megyékben a leégett terület nagyságának növekedése is. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a friss zöld hajtások megjelenésével az égetés már természetvédelmi szempontból sem kedvező!

Az erdők védelme és a károk megelőzése érdekében, a fokozott erdőtűz kockázat miatt, 2020. április 10-től országos tűzgyújtási tilalom lép életbe.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.

DSC_2937

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a tűzgyújtási tilalom alá eső területeken kiemelten fontos a korlátozó előírások betartása, amelyekről bővebben e cikkünkben olvashatnak:
https://portal.nebih.gov.hu/-/rugalmasabba-valt-a-tuzgyujtasi-tilalom-rendszere.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja. A „napi összefoglalók” mellett egy interaktív tűzgyújtási tilalom térkép is az érdeklődők rendelkezésére áll, amelynek segítségével pontosan be tudják azonosítani a lakóhelyük környékén található erdőterületeket.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.