Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2019. február 13.

Megalakult a Savaria Mentőcsoport

A Savaria Mentőcsoport (Savaria Egyetemi Központ Önkéntes Mentőszervezete – Szombathely) rendszerbeállító és minősítő gyakorlatára és ünnepélyes eskütételére került sor február 12-én.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Még december 19-én kötött együttműködési megállapodást a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az ELTE SEK Savariai Egyetemi Központ, amely megállapodás alkalmával közös célul tűzték ki az egyetemi mentőcsoport megalakítását. Ennek az elképzelésnek a megvalósításaként mintegy ötven taggal alakult meg a Savaria Mentőcsoport, amelynek ünnepélyes eskütételére 2019. február 12.-én került sor a kormányhivatal, a megyei és a helyi védelmi bizottság, a város és a katasztrófavédelem vezetőségének jelenlétében az egyetem épületében.  

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A gyakorlat egy kimenekítéssel és befogadóhely felállításával vette kezdetét, amelynek előzménye egy feltételezett helyzet volt, miszerint robbanás következett be, majd tűz ütött ki az egyetem kémiai tanszékén. Az épületet minden diák fegyelmezetten hagyta el, majd a tornacsarnokban kijelölt ideiglenes befogadóhelyre kerültek elhelyezésre. A tűz megfékezését a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói végezték, közben a Vas megyei katasztrófavédelmi mobil labor is méréseket végzett. A Savaria Mentőcsoport a kimenekítés irányításában vállalt szerepet. Mindeközben Szombathely területén a több napos esőzés következtében a vízelvezető árokban felgyülemlett víz az egyetem épületét veszélyeztette, amit a hallgatók homokzsákok elhelyezésével védtek meg.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A sikeres feladatvégrehajtás mellett az ünnepélyes eskütételre is sor került. Elsőként dr. Németh István, az ELTE szombathelyi ügyekért felelős koordinációs rektorhelyettese, a csoport parancsnoka mondott beszédet. A rektorhelyettes hangsúlyozta, hogy az egyetemen a hallgatók célja nem a diploma megszerzése, hanem a közös tenni akarás képessége. Köszönetet mondott a „hívó szó” meghallgatásáért és kiemelte, hogy a baj órájában is ott lesznek a mentőcsoport tagjai, akkor is, amikor nem a tudásukra lesz szükség, hanem a segítségükre. A mentőcsoport parancsnoka beszámolt továbbá arról, hogy az országban Mosonmagyaróvár és Debrecen után Szombathelyen alakult meg a harmadik egyetemi mentőcsoport.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, hogy Szombathely a segítés városa, a segítés példaképének, Szent Mártonnak a szülőhelye, ezért a mentőcsoport megalakulása hű a település szellemiségéhez.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Dr. Bognár Balázs tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója beszédében kitért arra, hogy tavaly június 9-én időjárási ciklon következményeivel kellett megküzdenie a Vas megyei katasztrófavédelemnek, amelyhez a hivatásos erők mellett az önkéntesek segítségére is szükség volt. A káreseménynél hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók mellett mentőcsoport tagok is szerepet vállaltak, akik megfeszített munkájukkal az összefogás erejéről tettek tanúbizonyságot. Az igazgató a sikeres beavatkozás zálogaként emelte ki azt, hogy a hivatásos erők bármikor számíthatnak az önkéntesek segítségére és az együttműködésükre. Elmondta továbbá, hogy a katasztrófavédelem az együttműködés következő lépéseként az egyetem rendezvényeit szakmai bemutatókkal fogja színesíti a jövőben.

Fotó: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A beszédeket követően csapatzászlót adományozott az ELTE SEK vezetése a mentőcsoportnak, amit Dr. Bognár Balázs tű. ezredes igazgató adott át dr. Németh Istvánnak a mentőcsoport parancsnokának. A rendszerbeállító gyakorlat zárásaként az alapvető vízkár-elhárítási szakterületre, Dr. Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója által aláírt Nemzeti Minősítő Oklevelet adott át Lakatár Gábor tű. alezredes, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője dr. Németh István parancsnoknak és Lenkai Nóra parancsnokhelyettesnek.

Megalakult a Savaria Mentőcsoport
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.