Barion Pixel
Szerző: BM OKF / Fotó: HUNOR MENTŐSZERVEZET 2019. január 25.

Nemzetközi kötéltechnikai versenyre készülnek a HUNOR Mentőszervezet tagjai

Grimpday elnevezésű, nemzetközi kötéltechnikai versenyre készülnek januártól júniusig a HUNOR tagjai. A felkészülés tizenkét embert érint, nekik kell versenyképes csapattá kovácsolódniuk a nyár elejéig.

Szerdán befejeződött a felkészülés januári szakasza, a HUNOR kötéltechnikai egysége három napig tesztelte és fejlesztette tudását a katasztrófavédelem budapesti, Ferihegyi úti kiképzőbázisán. A gyakorlást februárban folytatják.

Fotó: HUNOR MENTŐSZERVEZET

A 2006-ban indult Grimpday egy egyedülálló nemzetközi megméretés, amelyen a világ minden tájáról érkező kutató-mentő csapatok vesznek részt, hogy összemérjék alpintechnikai tudásukat. A rendezvény mára a kötéltechnikai mentési képesség mérésének legrangosabb eseményévé vált, és a legmagasabb szintű tudást jelképezi.

Fotó: HUNOR MENTŐSZERVEZET

A Grimpday-t a belga Namúr város tűzoltósága hozta létre, és az idén júniusban tartandó versenynek is az ötletgazda ad otthont. A HUNOR először képviseli Magyarországot az idei versenyen, ahol harminchat mentőcsapat küzd majd a legjobbnak járó címért. A bírák szigorú szempontok alapján döntenek, figyelik a gyorsaságot, a biztonságot, a csapat megoldási technikáinak kivitelezését, a stílust, és a kellően higgadt és fegyelmezett hozzáállást is górcső alá veszik. Az esemény az országok képességeinek összemérésén túl fontos célokat szolgál: a világ kötéltechnikai szakemberei megosztják egymással tudásukat, és fejlesztik a veszélyes körülmények között történő mentés technikáját.

Fotó: HUNOR MENTŐSZERVEZET

A hazai felkészülés alkalmat ad arra, hogy a csapattagok gyakorolják a változatos módon beszerelt köteleken való közlekedést, a lehető legoptimálisabban állítsák össze egyéni és csapatfelszerelésüket, és nem utolsó sorban azt is megcélozták, hogy kellőképpen összeszokjanak, ütőképes egységben működjenek. 

A Grimpday nemzetközi kötéltechnikai versenyre készülnek




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.