Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2015. október 19.

Települési mentőcsoport alakult Kemenesmihályfán

Az önkéntesség elvének szem előtt tartásával a múlt hét során Kemenesmihályfán is települési polgári védelmi szervezet, települési mentőcsoport állt rendszerbe.

A kemenesháti kistelepülés a közigazgatási területén felső küszöbértékű veszélyes üzem található, továbbá ehhez hozzáadódik, hogy a domboldali elhelyezkedése miatt helyi vízkárok előfordulásával számolni kell. A veszélyes üzem közelségéből és a földrajzi elhelyezkedésből adódóan a település a leginkább veszélyeztetett katasztrófavédelmi osztályba tartozik. Ezen potenciális veszélyforrások is indokolták egy helyben lévő jól felkészült szervezet létrehozását.
PA140501
Fotó: Kovács Levente tű.alez., Sárvár KvK

A település önkéntes mentőcsoportjának nemzeti minősítő gyakorlatára október 13-14-én került sor. A gyakorlatot elméleti felkészítés előzte meg, majd a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség értékelte annak végrehajtását.

A rendszerbeállító és nemzeti minősítő gyakorlat a mentőcsoport riasztásával vette kezdetét, majd a két nap során különböző feladatokat kellett végrehajtani a tagoknak. Kiemelt feladat volt az egy esetleges természeti csapás vagy ipari szerencsétlenségre való felkészülés, amelynek bekövetkezése esetére a mentőcsoportnak ideiglenes befogadóhelyet kellett kialakítani az otthonaikat elhagyni kényszerülők elhelyezésére. A villámárvízre, helyi vízkár-elhárításra való felkészültségét is bizonyíthatta a mentőcsoport, hiszen egyes feladatok során homokzsákokból kellett védőgátat építeni és az esti időszakra annak megvilágítását biztosítani.

A mentőcsoport tagjai a feladatokat az esős idő és a rossz látási viszonyok között is szakszerűen és pontosan hajtották végre, így az értékelő bizottság „MEGFELELT” minősítéssel zárta le a gyakorlatot.

Ezzel a Kemenesmihályfai Települési Mentőcsoport alapvető vízkár-elhárítási szakterületre megszerezte a nemzeti minősítő oklevelet, melyet Kovács Levente tűzoltó alezredes, a Sárvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője adott át a település polgármesterének.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.