2022. január 02.

Vigyázat: a szárligeti csomópont miatt már kell megyematrica az M1-esen Fejér megyén átutazóknak

Mivel Fejér megyében korábban csak egy lehajtója volt az M1-es autópályának, ezért a szabályozás miatt nem kellett rá megyematrica, ha valakinek volt ilyenje a két szomszédos megyére. A 2020. nyarán átadott szárligeti csomópont türelmi idejének lejártával azonban ez megváltozott.

A Szombathely és Budapest közötti ingázáshoz az M1-es autópálya felé eddig négy megyematricára volt szüksége azoknak, akik nem vásároltak országos matricát, de rendszeresen közlekedtek a két település között. (Pl. árubeszerzők, szállítók stb.)

Ez D1 kategóriában (motorkerékpár, valamint a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija) úgy nézett ki, hogy az éves 44.600 forintos országos matrica helyett 4x5.200, azaz 20.800 forintba került a négy megyematrica. (Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megyére.)

D2 kategóriában  már elolvadt ez az árelőny, hiszen ott a megyematrica 10.390 forintba került, azaz a 44.600 forintos országos matrica helyett 41.560 forintot kellett fizetni a négy megyematricáért.

A szárligeti lehajtó Forrás: Google Maps

2022-ben emelkednek az árak és mivel nem láttunk szembetűnő figyelmeztetést a Fejér megyei változásról, ezért erre kiemelten felhívjuk a figyelmet.

Már kell matrica az M1-re a Fejér megyén átautózóknak

A jelenlegi szabályozás szerint minden megyematrica a szomszédos megye első lehajtójáig érvényes. Azaz eddig ha valakinek volt  Komárom-Esztergom és Pest megyére megyematricája, akkor a Fejér megyei M1 autópályaszakaszra nem kellett, hiszen összesen egy csomópont volt ott, a 39-es kilométerszelvényben található bicskei, azaz a két szomszédos megye matricája lefedte Fejér megyét is.

2020. júniusában átadták  Fejér megyében a 48-as kilométerszelvényben megépült szárligeti lehajtót, akkor azonban ez nem változtatta meg a Komárom-Esztergom megyei matrica érvényességét.  „A szárligeti autópályalejáró megnyitásával nem változik meg a Fejér, és Komárom-Esztergom megyei autópályamatricák érvényességének határa. A Komárom-Esztergom megyei matricával rendelkező autósok a bicskei csomópontig, a Fejér megyei matricát használók továbbra is Tatabánya-Óvárosig vehetik igénybe az M1-est”  - tájékoztatott a Magyar Építők portál.

A második Fejér megyei csomópont megépítése utáni türelmi időszak lejárt Kép forrása: Google Maps

Az alábbi, 2021. év végén megjelent hivatalos közlemény alapján viszont nem biztos, hogy mindenki kapcsol, miről is van szó:

"A Komárom-Esztergom megyei e-matrica az M1-es autópálya vonatkozásában a 48-as km-nél lévő Szárligeti-csomópont és a 112-es km-nél lévő M1-M19 csomópont között lesz érvényes."

Ez azt jelenti, hogy már kell matrica azoknak is, akik áthajtanak Fejér megyén az M1-es autópályán, hiszen csak így közlekedhetnek jogszerűen a szárligeti és a bicskei lehajtó között.

Drágultak a matricák

A bevezetőben említett 2021-es példákat átültetjük 2022-be, a Szombathely – Budapest viszonylatra, az M1-es autópályán közlekedve.

2022-es matrica árak Forrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Az   éves megyematrica ára 5450 forintra emelkedett, míg az éves országos matrica ára 46.850 Ft. Így öt megyematricáért D1 kategória esetén 27.250 forintot kell fizetni. D2 kategóriánál pedig érdemes országos matricát venni, mert olcsóbb, mint az öt matricáért fizetendő 54.500 forint.

Matrica díjkategóriák Forrás: Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.