Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék Videó: Vas VMRFK / 112Press 2024. május 10.

Letöltendőt kapott a visszaeső szombathelyi ámokfutó - más Audijával és nyomkövetővel a lábán menekült a rendőrök elől

A reintegrációs őrizetben lévő férfi egy közlekedési szabálysértés után menekülni kezdett az őt megállítani akaró civil jellegű, de megkülönböztető jelzéseket használó rendőrautó elől. Az ámokfutás végén sikerült elfogni és kiderült, hogy nyomós oka volt arra, hogy ne igazoltassák. 14 éve egy gyilkos is azzal hívta fel magára a rendőrök figyelmét Szombathelyen, hogy a szabálytalansága után menekülni kezdett az őt megállítani próbáló rendőrök elől.

A Szombathelyi Járásbíróság 1 rendbeli közúti veszélyeztetés bűntette és 1 rendbeli járművezetés az eltiltás hatálya alatt bűntette miatt halmazati büntetésül -mint visszaesőt- 3 év 6 hónap börtönre, végleges hatályú a közúti járművek vezetésétől eltiltásra, mellékbüntetésül 4 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit. Elrendelte továbbá a Dunaújvárosi Járásbíróság által korábban kiszabott 2 év és 1 év 10 hónap börtönbüntetések utólagos végrehajtását.

A vádlott az alábbi bűncselekményeit a felfüggesztett szabadságvesztés-büntetések próbaidejei alatt követte el.

A szombathelyi ámokfutásról korábban szerkesztett videót mutattunk be:

A reintegrációs őrizetben lévő vádlott – egy utast szállítva, járművezetéstől eltiltás hatálya alatt – 2023. február 9-én 14 óra körül egy Audi A3 típusú személygépkocsit vezetett Szombathelyen, a Vörösmarty utcában a Széll Kálmán utca irányába. A vádlott a közlekedése során a Vörösmarty utca és a Széll Kálmán utca kereszteződésében a forgalomirányító fényjelző készülék piros jelzése ellenére, az egyenes irányba továbbhaladást biztosító forgalmi sávból – szabálytalanul – jobbra kanyarodott a Széll Kálmán utcára.

A vádlott által elkövetett szabálysértést észlelte egy rendőr, aki egy jelöletlen szolgálati személygépkocsival az Audi után indult, majd megkülönböztető fény és hangjelzés használatával a vádlottat megállásra szólította fel. A vádlott a rendőri felszólítás ellenére azonban nem állt meg, hanem nagy sebességgel menekülni kezdett a Széll Kálmán utca, Nádasdy Ferenc utca, Szent Márton utca, Zanati út útvonalon azért, hogy a rendőri intézkedés alól kivonja magát. A vádlott a városból kifelé jobbról hajtott végre az előzést, záróvonalat lépett át, a forgalomirányító fényjelző készülék piros jelzése miatt álló járműsort kikerülte. A vádlottal szemben – a vádlott által szabálytalanul igénybe vett forgalmi sávban – érkező és emiatt egy másik gépkocsi az ütközés elkerülése érdekében hirtelen fékezésre kényszerült.

A gépkocsik ugyan nem ütköztek, személyi sérülés sem történt, de a vádlott az egyik sofőr életét, testi épségét közvetlen veszélynek tette ki. A vádlott ezt követően a belváros körül folytatta a menekülést, üldözésével pedig emiatt a rendőr felhagyott. A vádlott észlelte, hogy a rendőr már nem üldözi, ezért egy családi ház előtt megállt, és a kocsit hátrahagyva elmenekült.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője bizonyítottság hiánya miatt felmentésért illetve megalapozatlanság miatti hatályon kívül helyezés végett fellebbezett.

 

Váratlanul menekülni kezdő sofőrök

A napokban a 112Press számolt be arról, hogy három motoros kezdett menekülni Szombathelyen, amikor egy rendőr ellenőrzés alá akarta vonni a szabálytalanul közlekedőket a Zanati úton. Erre az esetre a jövő héten még visszatérünk.

Egy 14 évvel ezelőtti szombathelyi szabálysértés után kezdődő ámokfutás tragikus fordulatot hozott. 2010. június 20-án, 19 óra körül egy férfi nagy sebességgel haladt gépkocsijával Szombathelyen és szabálytalan előzéseket hajtott végre. Egy azonos irányba haladó rendőr járőr fény- és hangjelzéssel követni kezdte. A menekülő ámokfutása a szomszédos Veszprém megyében, a 8-as számú főúton ért véget, ahol a vádlott pályaelhagyásos balesetet szenvedett, amely miatt életveszélyes állapotban került kórházba. A rendőrök a férfi szombathelyi albérletének ágyneműtartójában egy meggyilkolt lány holttestére bukkantak. Később kiderült, hogy a barátnője szakítani akart vele és a férfit ez bőszítette fel annyira, hogy megölje az áldozatot, akit korábban már megütött féltékenységében.

A férfit sokáig egészségi állapota miatt nem tudták bíróság elé állítani, azonban egyszer lebukott, amint egy áruházban vásárolt. Innen felgyorsultak az események.

A Szombathelyi Törvényszék 2015. januárjában hirdetett ítéletet.  A bíróság bűnösnek mondta ki a vádlottat emberölés bűntettében, hivatalos személy elleni erőszak bűntettében és közúti veszélyeztetés bűntettében. Ezért őt halmazati büntetésül 8 évi fogházbüntetésre, mellékbüntetésül 8 évi közügyektől eltiltásra ítélte.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.