Barion Pixel
Szerző: Győri Fellebbviteli Főügyészség 2022. június 29.

Leszakadt a gyermek ujjperce a fürdőben - pénzbüntetést kaptak a csúszda kivitelezését ellenőrzők

Elsőfokon felmentették a két férfit, harmadfokon azonban a Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a bíróság helybenhagyta azoknak a férfiaknak a büntetését, akik gondatlanságukkal maradandó fogyatékosságot okoztak egy gyermeknek.

A jogerős ítélet szerint a 10 éves gyermek 2015. júliusában egy élményfürdőben vízicsúszdázott. Az egyik csúszás alkalmával az érkezőmedencében felállt, a lába azonban megcsúszott, ezért bal kezével a medence oldalfalának tetejében megpróbáltmegkapaszkodni.

A medence oldalfalán azonban egy kb. 1,5 cm-es rés húzódott és a középső ujja abba beszorult. A gyermek az egyensúlyát elvesztette, a medence lépcsőjére esett, aminek következtében a rés elemének éles széle az ujja végpercét leszakította.

A balesetet megelőzően hónapokkal korábban a vízicsúszda tervezését, gyártását végző lengyel cég képviselője irányította és felügyelte a csúszda helyszíni kivitelezési munkáit. Ennek során azonban a férfi nem a kellő odafigyeléssel járt el, nem észlelte a fenti balesetveszélyes rést, így annak megszüntetése érdekében sem tett semmit.

A csúszda helyszíni megfelelősségi vizsgálatát már egy magyar cég képviselője végezte és igazolta, hogy a vízicsúszda biztonságos használatra alkalmas. A férfi a nem megfelelő alapossággal elvégzett vizsgálat miatt szintén nem vette észre a rést.

Az élményfürdő 2014. decemberében megkapta a használatba vételi engedélyt, ezt követően a vendégek használhatták a létesítmény berendezéseit, így a vízicsúszdát is. A férfiak a rájuk vonatkozó foglalkozási szabályokat gondatlanul megszegték, ezért következett be a súlyos sérüléssel járó baleset.

A Sárvári Járásbíróság a férfiakat bizonyítottság hiányában felmentette, amely döntés ellen az ügyészség fellebbezést jelentett be.

A Szombathelyi Törvényszék a férfiak bűnösségét megállapította 1-1 rendbeli foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében és ezért őket 750.000 Ft, illetve 600.000 Ft pénzbüntetésre ítélte.

A harmadfokon eljáró Győri Ítélőtábla a 2022. június 28-án kihirdetett végzésével egyetértett a Győri Fellebbviteli Főügyészség indítványával, a férfiak büntetését helybenhagyta.


A címlapkép illusztráció.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.