Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2023. augusztus 29.

Kutya miatt húzta félre a kormányt a sofőr - Suzukit repített árokba a VW

Érintőlegesen ütközött két jármű Hegyháthodász közelében, a 76-os főúton. A vétlen sofőr autója kidöntött egy jelzőtáblát és árokba csapódott.

Körmend irányába tartott hétfőn egy Volkswagen személyautó a 76-os főúton. Hegyháthodász közelében az autót vezető férfi elmondása alapján egy kutya szaladt ki az útra, a sofőr pedig balra kormányzással próbálta elkerülni az ütközést az állattal.

Kutya miatt húzta félre a kormányt a sofőr - a VW ütközött a szemből érkező Suzukival
Az autó emiatt áttért a szemközti sávba és érintőlegesen ütközött egy szemből érkező Suzuki személyautóval.

A vétlen sofőr autója a menetirány szerinti jobb oldalon letért az útról, kidöntött egy jelzőtáblát, majd az árokba csapódva állt meg.

A vétlen sofőr autója kidöntött egy táblát és az árokban állt meg

A balesetben személyi sérülés nem történt.A műszaki mentés ideje alatt egy sávon haladhatott a forgalom. Körmendi tűzoltók érkeztek a helyszínre.

Kutya miatt húzta félre a kormányt a sofőr - a VW ütközött a szemből érkező Suzukival


Veszélyes a kormányrántás


Tapasztalatunk alapján ha vad, vagy háziállat féktávolságon belül szalad az autó elé, akkor a legkisebb esély a sérüléses balesetre akkor van, ha a sofőr erősen fékez és megpróbálja a sávjában tartani a gépjárművet. (Természetesen kivételek itt is vannak, de nagyságrendekkel kisebb az esély a sérülésre.)

A kormányrántással a sofőr sokkal nagyobb bajba sodorhatja magát, az utasait és más közlekedőket azért, hogy a járműve rongálódását elkerülje. Az irányt változtató gépkocsi a vad helyett ütközhet szemből érkező járművel - 1-300 kg "rugalmas" test helyett 1-40 tonnás, nagy sebességgel érkező, jóval szilárdabb tárggyal -, pályaelhagyás esetén pedig a legrosszabb a fával és az építményekkel való ütközés.

Előfordul, hogy a vad miatt irányt változtató sofőr elveszíti az uralmát a jármű irányítása felett, ami az úttestet elhagyva felborul. Ilyenkor is nagyon sokat számít, hogy az autóban ülők használják-e a biztonsági öveiket. Ha igen, akkor az öv az üléshez szorítja a testeket, védve ezzel a gerincoszlopot is és nem engedi szabadon csapongani az emberi testeket az utastérben, vagy éppen hogy azok kirepüljenek valamelyik kitört ablakon keresztül.

Sokszor kaptunk már kritikát amiatt, amiért leírtuk azt, hogy fékezni kell és sávban tartani az autót akkor is, ha azzal a gépjármű elüti az állatot.  Azoknak, akik a fenti példa nem elég és továbbra is azt az álláspontot képviselik, hogy mindent meg kell tenni az úttestre szaladó vad megóvása érdekében, hoztunk egy fiktív példát. Képzelje el, hogy csengetnek és két rendőr áll az ajtóban, akik "rossz hírt hoznak" egy autóval közlekedő közeli hozzátartozójáról. A döbbenettől még fel sem fogja, hogy ez pontosan mit  jelent, amikor a rendőrök hozzáteszik, hogy van jó hír is: az őzike nem sérült meg és elszaladt...

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.