Barion Pixel
Szerző: Magyarország Ügyészsége 2023. január 05.

58 ezer (!) autót műszakiztattak ismert hibával - 58 ember ellen emeltek vádat

A 39 ügyintéző közel 58 ezer autót érintően összesen mintegy 300 millió forint korrupciós pénzt adott át 16 vizsgabiztosnak. A vizsgabiztosok a korrupciós tevékenységükről tudomással bíró és a vizsgaállomáson dolgozó további négy hivatalos személynek a hallgatásukért cserébe részesedést adtak az átvett vesztegetési pénzből. 58 ember ellen emeltek vádat.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat 58 személy ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint 2016 elején a közúti közlekedésben részt vevő járművek hatósági műszaki vizsgáztatását végző vizsgabiztosok abban állapodtak meg, hogy rendszeresen jogtalan anyagi előnyt kérnek, illetve fogadnak el  vizsgáztatási hivatali eljárásukkal összefüggésben a velük rendszeres kapcsolatban álló egyes ügyintézőktől.

Korrupt vizsgabiztosokat és ügyinbtézőket fogtak el a rendőrök - Fotó: Magyarország Ügyészsége

A gépjárművek műszaki vizsgáztatásában meghatalmazottként eljáró, adminisztratív feladatokat végző ügyintézők a gördülékeny vizsgáztatásért rendszeresen fizettek a vizsgabiztosoknak alapdíjnak tekinthető vesztegetési pénzt, amely 5.000 forintos alaptarifát műszaki hibák esetén további összeggel egészítettek ki.

Fotó: Magyarország Ügyészsége

A 39 ügyintéző közel 58.000 autót érintően összesen mintegy 300 millió forint korrupciós pénzt adott át 16 vizsgabiztosnak, akik a pénzt egymás között elosztották, ezzel naponta több tízezer forint nagyságrendű gazdagodást elérve. A vizsgabiztosok a korrupciós tevékenységükről tudomással bíró és a vizsgaállomáson dolgozó további 4 hivatalos személynek a hallgatásukért cserébe részesedést adtak az átvett vesztegetési pénzből.

A nyomozás során egyes eljárási cselekmények végrehajtásában az ügyészség felkérésére a Nemzeti Védelmi Szolgálat is közreműködött. Az aktív vesztegetők közül egy ügyintéző, míg a hivatalos személyek közül többen tettek feltáró jellegű, beismerő vallomást.

Vádiratában az ügyészség a vizsgabiztosok esetében letöltendő börtönbüntetést, több millió forintos pénzbüntetést, végleges hatályú közszolgálati jogviszonyhoz kötött foglalkozástól eltiltást és vagyonelkobzást indítványozott, míg az ügyintézők többsége egy-két millió forintos pénzbüntetésre számíthat.

Fotó: Magyarország Ügyészsége

Vagyonelkobzás biztosítása céljából a hivatalos személyektől és hozzátartozóiktól lefoglalásra és zár alá vételre kerültek mindazon – az átvett vesztegetési pénzt is meghaladó – vagyonelemek, amelyek nem álltak arányban az igazolható jövedelmi viszonyaikkal. Volt több olyan kormánytisztviselő, akinek balatoni ingatlanát, illetve nagyobb értékű új autóját érintette a kényszerintézkedés, de szinte mindegyiküknél talált az ügyészség készpénzt, illetve értékpapír vagy befektetési számlán lévő több milliós megtakarítást is.

Korábbi közlemény:

A korrupciós kapcsolatrendszerben érintett kormánytisztviselők és kormányzati ügykezelők – a hivatalos ügyintézési díjon túl – a gépjármű kategóriájától és a szabálytalanság mértékétől függően fogadtak el vesztegetési pénzt a kereskedőktől a soron kívüli vizsgáztatásáért, vagy a vizsgák során felmerülő szabálytalanságok figyelmen kívül hagyásáért, ezzel naponta több tízezer, esetenként akár százezer forintos nagyságrendű gazdagodást elérve.

Az akció végrehajtásában közreműködtek a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség munkatársai.

A kutatások során jelentős mennyiségű készpénz lefoglalása és több ingatlan, gépkocsi, valamint bankszámla zár alá vétele történt meg, összesen megközelítőleg 250 millió forint értékben. Az ügyészség 12 kormánytisztviselő őrizetét rendelte el, és 11 személy esetében indítványozza a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését.

A kutatások során jelentős mennyiségű készpénz lefoglalása és több ingatlan, gépkocsi, valamint bankszámla zár alá vétele történt meg, összesen megközelítőleg 250 millió forint értékben. Az ügyészség 12 kormánytisztviselő őrizetét rendelte el, és 11 személy esetében indítványozza a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelését. A letartóztatások tárgyában a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája a mai és a holnapi napon dönt.

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.