Barion Pixel
2021. június 24.

Négy év fegyház jogerősen a körmendi agresszív tolvajnak - részletezte, hogyan öli meg a károsultakat

Nyak elmetszése, szívszúrás, test késsel összekaszabolása - ezeket helyezte kilátásba szorult helyzetében a férfi különböző helyszíneken, amikor valaki meghiúsította a terveit. Nem megnyugtató, hogy kés is volt nála. A bíróság a többszörös visszaesőt jogerősen 4 év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte.

A rablások tényállásai szerint az elsőrendű vádlott 2020. március 25-én 18 óra körül bement egy körmendi pékségbe, ahol különböző pékárukat és süteményt kért. Az üzletben azelsőrendű vádlotton kívül ekkor kettő eladó tartózkodott. Miután az egyik eladó az elsőrendű vádlott által kért termékeket átadta, a férfi közölte vele, hogy nem tudja kifizetni azok kb. 2100 forintos vételárát.

Kérte, hogy azt másnap rendezhesse, mire a sértettek közölték vele, hogy ez nem lehetséges, az üzletben napi zárás van és kamera üzemel. Erre a "vásárló" indulatossá, agresszívvé vált, az általa kért termékeket a pulthoz vágta, illetve az általa követelt termékek fizetés nélküli megszerzése érdekében közölte az üzletben dolgozó sértettekkel, hogy éhes, most jött a rendőrségről, elmetszi a nyakukat, s az sem érdekli, ha emiatt börtönbe kerül.

Az elsőrendű vádlott magatartása, illetve élet és testi épség elleni fenyegetései a sértettekben komoly félelmet keltettek. Miután a sértettek többször jelezték a férfinek, hogy az üzletben kamera üzemel, az elsőrendű vádlott – a pékáru nélkül – távozott a helyszínről, így kár nem keletkezett.

Lebukott, mint besurranó tolvaj


Egy másik esetben az elsőrendű  vádlott 2020. április 5-én 20 óra körül – a csukott, de kulcsra nem zárt ajtón keresztül – bement egy körmendi lakásba a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül, az emeleten lévő egyik szobából jogtalanul eltulajdonította a sértett tulajdonát képező 4500 forint értékű kést, egy 2000 forint értékű, használt parfümöt, valamint pár száz forintnyi készpénzt.

Az elsőrendű vádlottat a cselekménye közben észlelte a sértett, majd – miután nővére a rendőrséget értesítette – a férfit a rendőrség kiérkezéséig a lakásban visszatartotta az édesapja segítségével. Ez idő alatt az elsőrendű vádlott hol könyörgött a sértettnek, hogy engedje el, hol pedig agresszívvé vált és kiabálni kezdett, illetve élet és testi épség ellen irányuló fenyegetést -miszerint késsel ki fogja oltani a sértett és a családja életét- alkalmazott a sértettel szemben a távozása és az általa eltulajdonítani kívánt, a ruházatába rejtett értékek megtartása végett.

A férfi legfőbb érve a kése volt. de nem ő volt a legélesebb kés a fiókban

A fenyegetések nyomatékosításaként felvázolta a sértettnek azt is, hogyan fogja a nyakát elvágni, a szívét, illetve egyéb testrészeit késsel megvágni. A sértett azonban –lélekjelenlétét megőrizve – ismét felszólította az elsőrendű vádlottat, hogy a ruházatába rejtett tárgyakat vegye elő, ennek végül az elsőrendű vádlott eleget tett oly módon, hogy a ruházatából kivette a sértettől –korábban – eltulajdonított parfümöt és készpénzt, továbbá az elrejtett – csukott állapotban lévő – kést is, amely utóbbit végül a sértett kikapta a férfi kezéből. Az elsőrendű vádlott cselekménye közben a lakás bejárati ajtaja előtt az utcán tartózkodott a másodrendű vádlott, aki tudomással bírt arról, hogy társa jogtalan eltulajdonítási céllal ment be a lakásba, őt e cselekménye közben figyeléssel segítette. A másodrendű vádlottnak azonban arról előzetesen nem lehetett tudomása, hogy a cselekménye végrehajtása érdekében az elsőrendű vádlott a sértett ellen élet, testi épség elleni fenyegetést fog alkalmazni. A cselekménnyel a sértettnek okozott kár az értéktárgyak és a készpénz visszaadásával megtérült.

A vádlottak a fenti cselekményeken kívül különböző körmendi lakásokba besurrantak és eltulajdonítottak – egy esetben egy alvó sértett sérelmére – különböző ingóságokat.

A Körmendi Járásbíróság az elsőrendű vádlott bűnösségét 1 rendbeli rablás bűntettében, 1 rendbeli rablás bűntettének kísérletében, 1 rendbeli kifosztás bűntettében, 5 rendbeli lopás bűntettének kísérletében és 1 rendbeli lopás vétségében; a másodrendű vádlottét 2 rendbeli bűnsegédként elkövetett lopás bűntettében, 1 rendbeli bűnsegédként elkövetett lopás vétségében állapította meg. Az elsőrendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt halmazati büntetésül 4 év fegyházra, a másodrendű vádlottat halmazati büntetésül 7 hónap – végrehajtásában 1 év próbaidőre felfüggesztett – börtönre ítélte. Az elsőrendű vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet mindkettő vádlott vonatkozásában jogerős.

 

A kép illusztráció.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.