Barion Pixel
2021. október 09.

Videó: A kemenesmihályfai halálos baleset utáni műszaki mentés

Mazda személyautóval ütközött a Bakony InterCity Kemenesmihályfánál, október 7-én. Videónkban a műszaki mentés látható. A vasúti szerelvényt Celldömölkre vontatták vissza.

A balesetről korábban részletesen beszámoltunk.

A Mazda egy fénysorompóval biztosított vasúti átkelőbe hajtott be. Az elsődleges információk alapján a jelzőlámpa pirosan villogott.

vb4

A személyautó oldalába a menetirány szerinti jobb oldalról belehajtott az adott szakaszon nagy sebességgel közlekedő Bakony InterCity. Az autó vezetője azonnal meghalt. A vonaton senki sem sérült meg.

A sérült szerelvényért érkező mozdony a baleset helyszínén

Több olvasónk is jelezte, hogy a híradókban mutatták a Mazda műszerfalát, amin 90 km/óra körüli sebességnél áll a mutató. Ismét jelezzük, hogy ez nem mérvadó, a műszer mutatója nem feltétlenül az ütközéskori értéken áll meg, hanem ki is lendülhet. (Lásd ebben az esetben a fordulatszámmérőt, ami végállásig csapódott.)

A műszer mutatója nem feltétlenül az ütközéskori értéket mutatja - lásd: fordulatszámmérő

Információnk szerint a Mazda mozgásban volt az ütközés előtti pillanatban, nem pedig állt a sínen, ahogyan azt állította valaki az ország másik feléből.

A sofőr jól ismerte a helyszínt, gyakran járt erre

(Azt a cikkünk alatt, Facebook-on megjelent sejtetést, miszerint a műszer mutatóját hasonló eseteknél több alkalommal is újságírók tolták feljebb, csak hogy többet mutasson, az országban dolgozó kollégáink nevében is visszautasítjuk. A sajtó a helyszíni szemle végén mehet a roncsok közelébe, miután a  helyszínelő, az igazságügyi szakértő, a vasúti balesetvizsgáló stb. rögzítette (pl. lefotózta) a nyomokat. Így bármilyen utólagos manipuláció nagyon gyorsan kiderülne.)

Műszaki mentés halálos baleset után Kemenesmihályfánál

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye

Egy tokorcsi lakos személygépkocsival közlekedett Tokorcs felől Kemenesmihályfa irányába. Haladása során az út 1-es kilométerszelvényében – a fényjelző készülék piros jelzése ellenére – a vasúti átjáróba hajtott, ahol nekiütközött egy, Celldömölk felől Sárvár irányába közlekedő személyszállító vonatnak.

A vasúti sín beláthatósága messzebbről

A balesetben az autó vezetője olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Az eset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja a Sárvári Rendőrkapitányság.

Háromgyerekes apa a kemenesmihályfai baleset áldozata - Mazda hajtott a Bakony IC elé




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.