Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály Dashcam: a vétlen sofőr felvétele 2024. július 31.

Dashcam: Kanyarban előzött kamiont, ütközött a szemből érkezővel egy Alfa Romeo a 86-os főúton

A magyar fiatalember elmondása szerint a cseh család autója levágta a hírhedt kanyart Nádasdnál, ő pedig mentette azt, ami menthető. Aztán előkerült egy fedélzeti kamerás felvétel, ami alapjaiban változtatta meg a történetet. Megmutatjuk.

Személyi sérülés nélküli közlekedési baleset történt a 86-os főúton, Nádasd közelében, kedden délután. Videó-összeállításunk ennek ellenére sokaknak tanulságos lehet. Figyelmeztetnünk kell az érzékenyebb nézőket, hogy egyeseknek a fedélzeti kamera felvételének hangsávja felkavaró lehet.

Röviden összefoglalva: egy horvátországi nyaralásból hazafelé tartó cseh család Hyundai gépkocsija érintőlegesen ütközött a szemből érkező, Zalalövő felé tartó magyar rendszámú Alfa Romeóval. Mindkét járműnek a jobb oldala rongálódott meg, ami felvetett több kérdést is.

Kanyarban előző Alfa Romeóval ütközött egy Hyundai Nádasd közelében, a 86-os főúton

A magyar fiatalember a kérdésünkre elmondta, hogy egy kamion mögött haladt, amikor a Hyundai vezetője levágta a kanyart, áttérve a sávjába. Ő balra kormányozással tudta elkerülni a frontális balesetet, de érintőlegesen így is ütközött a két jármű.

Kanyarban előző Alfa Romeóval ütközött egy Hyundai Nádasd közelében, a 86-os főúton

A cseh rendszámú autót vezető asszony és a mellette ülő férje viszont azt állította nekünk, hogy a másik autó éppen egy kamiont előzött a kanyarban. Amikor rákérdeztünk, hogy ez mit jelent pontosan, mennyire lépte át a felezővonalat az Alfa Romeo, akkor a férfinek eszébe jutott, hogy van fedélzeti kamerájuk, amiről a nagy izgalomban elfeledkeztek.

Kanyarban előző Alfa Romeóval ütközött egy Hyundai Nádasd közelében, a 86-os főúton

Az utastérben sikerült megtalálni a kamerát, aminek a burkolatát összetörte a légzsák, de a memóriakártya szerencsére nem repült ki a készülékből. (Több balesetnél is tapasztaltuk, hogy egyes kamerák valamiért katapultálják a memóriakártyát komolyabb ütközésnél.)

A dashcam a legutolsó felvételt az észlelt erőhatások miatt fontosnak jelölte meg, mielőtt végleg leállt. Videó-összeállításunkban megtalálható a legutolsó videó, így nézőink is könnyen eldönthetik, ki emlékezett jól a szituációra.

Kamiont előzött a kanyarban

A Hyundaiban a házaspáron kívül két fiú és a nagymama utazott. Mindenki karcolások nélkül úszta meg az esetet, ami nagyban múlt azon is, hogy a sofőr nem rántotta el a kormányt egyik irányba sem. Ebben a szituációban azt sem lehetne felróni neki, ha ijedtében félrekormányoz valamelyik irányba, hiszen nagyon rövid idő állt rendelkezésre a döntéshez egy rendkívül ijesztő szituációban.

Ha balra kormányoz, akkor jó eséllyel súlyosan megsérülnek, vagy meghaltak volna a kamionnal való frontális ütközésnél. Ha jobbra húzza a kormányt, akkor az Alfa Romeóval ütköznek frontálisan. Így viszont csak a légzsákok kirobbanása okozott plusz ijedtséget. A lerepülő kamera pörgése közben kivehető, hogy a sofőr még fogja a kormányt, a légzsák pedig az arcáig ér.

Ha valaki úgy érzi, hogy megosztaná velünk és másokkal a véleményét, akkor kérjük, hogy azt emberi hangon tegye meg, felesleges trágár szavak nélkül. Köszönjük a megértést!

Halálos baleset is történt már ebben a kanyarban

2023. márciusában egy horvát fiatalember kezdett figyelmetlenül egy teherautó előzésébe és a járműve letarolt két szemből érkező Yamaha motorkerékpárt. Az egyik motoros a helyszínen elhunyt, a másik motoros súlyos sérüléssel került kórházba.

 

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.