Barion Pixel
Szerző: 112Press /Tánczos Mihály 2024. február 10.

Videón az állati szervek kiömlése a 86-os tranzitútra - összefoglaló az elmúlt napokról

Olvasónk fedélzeti kamerája megörökítette az állati belsőségek úttestre zuhanását. A férfi értesítette a hatóságokat is az esetről. Videónkban emellett megmutatjuk, mi zajlott az elmúlt napokban az érintett útszakaszon.

A becslések szerint kb. 10-12 tonna állati belsőség ömlött a 86-os és 87-es főutak közös szakaszára Szombathely határában, egy Olaszországba tartó szlovén rendszámú teherautóból 2024. február 8-án délután.

---Kérjük, iratkozzon fel Youtube-csatornánkra! Köszönjük!---

A Körmend felé tartó oldalon több száz méteren le kellett zárni a külső sávot a szennyeződés miatt. A takarítás este kezdődött el, munkagép gyűjtötte össze konténerbe az állati szerveket, amelyek ártalmatlanításáról az ATEV Zrt. gondoskodik.

Állati belsőség ömlött a 86-os és 87-es főutak közös szakaszára

A munkálatok kezdete előtt a Magyar Közút lezárta a forgalmas tranzitút mindkét, Körmend irányába tartó sávját. A forgalom sávelhúzással, 2x1 sávon haladhatott, 40 kilométer / órás sebességkorlátozás mellett.

Állati belsőség ömlött a 86-os és 87-es főutak közös szakaszára - drónfelvételekkel

Az állati szervek eltakarítása után a Magyar Közút munkagépe fertőtlenítőszzerrel, klórmésszel szórta fel az érintett útszakaszt, majd az ismételt letakarítás után csúszásmentesítő anyag kiszórása következett.

A kiömlött állati szervek feltakarítása a 86-os tranzitúton

Az úttestet szombathelyi önkéntes tűzoltók mosták le, a Magyar Közút tartályautójának közreműködésével. Pénteken éjszaka permetezőkkel juttattak újabb fertőtlenítőszert az érintett szakaszra és az út melletti területre.

Az úttestet szombathelyi önkéntes tűzoltók mosták le

Szombaton reggel sózták és söpörték az utat és a tervek szerint aznap délután visszaadják a forgalomnak, egyelőre sebességkorlátozással.

A kiömlött állati szervek feltakarítása a 86-os tranzitúton

A helyszínt a rendőrség mellett polgárőrök biztosították. A hatóságok vezetői mellett az érintett kormányhivatal több vezetője is a helyszínen tájékozódott, így például a főispán és a Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztály több munkatársa is.

A kiömlött állati szervek feltakarítása a 86-os tranzitúton


Úgy tudjuk, hogy az esettel kapcsolatban felmerült költségeket a teherautó szerb vezetőjének és az őt megbízó cégnek kell megtérítenie. Információnk szerint a teherjármű nem volt alkalmas ilyen jellegű rakomány szállítására.

Az úttestet szombathelyi önkéntes tűzoltók mosták le


Tapasztalatunk alapján a hatósági jelenlét alatt a járművezetők a korlátozások betartásával közlekedtek, csupán néhány esetben láttunk a terelőkúpok között keresztbe lavírozó, a bevásárlóközpont felé tartó sofőrt. Ők valószínűleg azt gondolták, hogy ha az autó kis nehézségek árán ugyan, de elfér két terelőkúp között, akkor nyugodtan kanyarodhatnak balra. Nem, nem kanyarodhatnak.  Az egyik ilyen autóvezető teljes nyugalommal mondta a rendőröknek, hogy nem volt kiírva, hogy nem lehet bekanyarodni. Erre az érvre a rendőr mély levegőt vett és van egy olyan érzésünk, hogy nem mondta ki azt, amire gondolt. Egyébként a közlekedési jelzőlámpák piros jelzése alatt sem virít a felirat, hogy meg kell állni, mégis tudják értelmezni a sofőrök.
 

Pénteken hajnalban azonban már néhányan szlalompályának használták a terelőkúpokkal alaposan kidekorált, kihalt utat

Pénteken hajnalban azonban már néhányan szlalompályának használták a terelőkúpokkal alaposan kidekorált, kihalt utat. Egy kamionsofőr pedig a kollégájára orrolt meg, amiért az betartotta a 40 km/órás sebességkorlátozást, ezért a terelőkúpok és az előzni tilos tábla ellenére áttért a szemközti sávba és megelőzte a lassabban haladót, közben veszélybe sodorva egy közutast is. Ha valakiben felmerül, hogy hogyan tudott a terelőkúpok letarolása nélkül áttérni a szemközti sávba, annak eláruljuk:  sehogy. Természetesen pár forgalomtechnikai eszközt elsodort, de legalább már ő érkezett elsőként a következő körforgalomhoz.

A járművezetők többsége a korlátozások betartásával közlekedett

2020. januárjában néhány kilométerrel arrébb egy teherjárműről több száz méteren hullott pulykatrágya a 87-es főútra. A szaghatás akkor is kifejezetten erős volt, de ott könnyebben lehetett letakarítani a burkolatot.

A kiömlött állati szervek feltakarítása a 86-os tranzitúton

A mostani esetnél a legnagyobb gondot – a fertőzésveszélyen túl - az úttestre ömlött zsíros lé jelenti, ami fokozott csúszásveszélyt idéz elő, többszöri letakarítás után is. Ezért a csúszós úttest táblát kérjük komolyan venni ezen az útszakaszon is, még ha nincs is kiírva alá, hogy több tonnányi úttestre szóródott állati szerv és zsír miatt csúszhat meg az aszfalton a jármű kereke.

A kiömlött állati szervek feltakarítása a 86-os tranzitúton

Olvasóink számos, pusztító szóviccet gyártottak a történtek után. Így például megalkották a "bélső sáv" kifejezést, vagy hunglisül Máj Way-nek nevezték a 86-ost, egészen belsőséges hangulatot teremtve. Szó szerint belsőségeset.... természetesen nem hagyhatták ki a sofőrrel kapcsolatban, hogy ő kidolgozta a belét is és lám, ez a hála.

A kiömlött állati belsőszervek feltakarítása a 86-os tranzitúton



Állati belsőség ömlött a 86-os és 87-es főutak közös, több száz méteres szakaszára



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.