Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék 2021. január 07.

Jogerősen pénzbüntetést és vezetéstől eltiltást kapott a futónőt gyalogátkelőhelyen elütő sofőr

A gyalogátkelőhelyen átszaladó asszonyt Citroennel elütő férfi szabályosan közlekedve elkerülhette volna a balesetet. Az asszony maradandó fogyatékosságot szenvedett a baleset következtében. Az ügyben jogerős végzés született.

A Szombathelyi Járásbíróság büntetővégzésben közúti baleset okozásának vétsége miatt 150 napi tétel pénzbüntetést és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltást szabott ki a vádlottal szemben.A pénzbüntetés egy napi tételének összegét 1.400 Ft-ban állapította meg, így a terhelt összesen 210.000 Ft pénzbüntetést köteles megfizetni, továbbá az eljárás során felmerült 109.223 Ft bűnügyi költséget is.

A balesetről korábban részletesen beszámoltunk.

A tényállás szerint a vádlott 2019. december 8-án 6 óra 40 körül, még éjszakai sötétségben, de működő közvilágítás mellett, ködös, borult időben közlekedett személygépkocsival Szombathelyen, a Brenner Tóbiás körút nedves úttestén a Kálvária utca felől a Nagyvárad utca irányába.

A Brenner Tóbiás körút és a Nárai út kereszteződését követően a Brenner Tóbiás körút úttestét kijelölt gyalogos-átkelőhely keresztezi, amelyet a terhelt mintegy 63-66 km/óra sebességgel úgy közelített meg, hogy késve észlelte azt, hogy azon neki bal kéz felől futva megkezdte az áthaladást mintegy 9,4 km/óra sebességgel a sértett. A vádlott fékezett, de ennek ellenére 1,07 méter fékezett sodródási nyom után mintegy 61-64 km/óra sebességgel elütötte a zebrán már 8,9 métert megtevő sértettet, aki felcsapódott a motorháztetőre és a szélvédőre, majd onnan az úttestre esett.

Helyszíni szemle elütés után, Szombathelyen

Amennyiben a terhelt az elvárható 24–30 km/óra sebességgel közelítette volna meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, úgy késedelemmentes reakció esetén akár lassító fékezéssel, míg a balesetkori reakció pontjában akár intenzív fékezéssel is megállíthatta volna járművét az elütés helye előtt. Amennyiben a lakott területen megengedett 50 km/óra sebességgel halad, úgy késedelemmentes reakció esetén lassító fékezéssel is elkerülhette volna a balesetet. 

A sértett a baleset következtében 8 napon túl gyógyuló –180 nap tényleges gyógytartamú– súlyos testi sérüléseket, egyebek mellett többszörös végtagtörést, a tüdő zúzódását szenvedte el, amelyekből a mellkasi főér ívének területén elszenvedett sérülések következtében műtéti ellátást igénylő állapot miatt maradandó fogyatékosság keletkezett.

A végzés jogerős.

Sikerült azonosítani a reggel elgázolt futónőt - köszönjük a segítséget




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.