Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék / Fotó: Daria Nothnick / All4Shooters.com 2023. június 06.

Forgópisztollyal lövöldözött sörösdobozokra a Gyöngyös partján, Sárváron - felfüggesztett börtönre ítélték a férfit

Ittasan lövöldözött dobozokra az illegálisan tartott forgópisztolyával (revolverével) a Gyöngyös partján egy férfi Sárváron. A bíróság jogerősen 1 év 6 hónap börtönre ítélte, 2 év próbaidőre felfüggesztve.

A Sárvári Járásbíróság előkészítő ülésen egy rendbeli lőfegyver engedély nélküli tartásával elkövetett lőfegyverrel visszaélés bűntette és egy rendbeli fegyveresen elkövetett garázdaság bűntette miatt halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtönre ítélt egy férfit. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette és elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, továbbá kötelezte 146.225 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A tényállás szerint a vádlott 2022. március 7-én egy ismeretlen személytől megvásárolt, majd erre vonatkozó engedély nélkül 2022. március 14-ig otthonában tartott egy HW 4/4 típusú, 4 mm Randz.N7. kaliberjelű, nyolclövetű forgópisztolyt, amely tűzfegyvernek és lőfegyvernek minősül.

A kép illusztráció Fotó: Daria Nothnick / All4Shooters.com
A kép illusztráció Fotó Daria Nothnick / All4Shooters.com

A forgópisztoly üzemképes, lövés leadására alkalmas. Emberélet kioltására nem alkalmas, de lövés során a fegyver csövéből kilőtt lövedék a találati helytől és a lövési távolságtól függően súlyos – esetenként akár életveszélyes – sérülések és maradandó testi fogyatékosság okozására képes. A fegyver lőfegyvernek tekintendő. A törvény szerint a rendőrség által kiadott engedély szükséges az „A”, illetve a „B” kategóriába tartozó tűzfegyver, a lőfegyverdarab, az e törvény alapján lőfegyvernek minősülő légfegyver, a lőszer, a lőszerelem és a hangtompító tartásához. A vádlott fegyvertartási engedéllyel nem rendelkezik. 

A vádlott 2022. március 14-én délután, ittas állapotban, Sárváron, a Gyöngyös patak partján a fenti forgópisztollyal lövöldözött, 24 db lőszert lőtt ki egy sörös dobozra. A pisztollyal lövöldöző vádlottat a környéken tartózkodó több személy is észlelte és egyikük bejelentést is tett a rendőrségre. A vádlott ezen kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen. 

A forgópisztolyt, valamint összesen 178 db 4 mm Randz.Lang kaliberjelű töltényt a vádlottól a nyomozó hatóság 2022. március 14-én lefoglalta. A vádlottól lefoglalt 4 mm Randz. Lang kaliberjelű töltények flóbert töltényeknek tekintendők, üzemképesek, a lefoglalt forgópisztoly forgódobjának dobfurataiba betölthetők, s a fegyverben akadálymentesen működtethetők.


Az ítélet jogerős.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.