Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2024. március 01.

Ittas sofőrök figyelmébe: Ötmillió forintig követelheti a biztosító a kifizetett kártérítés megtérítését

Rendszeresen visszatérő kérdés, hogy egy ittas sofőr által okozott baleset esetén a biztosító behajtja-e a kifizetett kártérítés összegét a piás sofőrtől. Az biztos, hogy mélyen a zsebébe kell nyúlnia, de ha pl. totálkárosra tört az autójával egy szalonból kigördülő Ferrarit, akkor nem kell a teljes kárösszeget megtérítenie.

Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy ha ittasan okoznak balesetet, akkor nem csak a hatóság, vagy a törvényszék által kiszabott büntetéssel kell számolniuk, de egyéb komoly kiadások is felmerülhetnek. Bár a kötelező felelősségbiztosítás terhére a biztosító fizet a károsultaknak, de a biztosító az általa kifizetett kártérítési összeg megtérítését követelheti a vezetőtől, ha a gépjárművet alkoholos vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szertől befolyásolt állapotban vezette, illetve bármely biztosítottól, ha a gépjármű vezetését ilyen személynek adta át.

Egy biztosítási eseménnyel kapcsolatban a biztosító legfeljebb 5 millió Ft-ig érvényesítheti a követelését. Ha a baleset következtében az ittas sofőr életét veszti, akkor az elhunyt biztosított örököseivel szemben a biztosító nem érvényesíthet megtérítési igényt. (Forrás: 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról.)

Az ittas vezető mélyen a zsebébe nyúlhat, ha balesetet okoz Forrás: 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról

A mostani balesetnél az ittas sofőrnek a szalagkorlát helyreállítását kell majd kifizetnie. És hiába rendelkezik érvényes CASCO biztosítással, ami a saját gépjárműben okozott károk javítását fedezné, a biztosító az alkoholos befolyásoltság miatt nem fog fizetni a biztosítottnak. Véletlenül ugyanis nem lehet ittasan beülni egy autó volánja mögé.

Az ittas vezető mélyen a zsebébe nyúlhat, ha balesetet okoz Forrás: 2009. évi LXII. törvény a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról

A címlapkép illusztráció, egy ittas külföldi sofőr által okozott baleset helyszínén készült.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.