Barion Pixel
2018. április 08.

Működő irányjelző téveszthette meg a sofőrt - Fiat elé kanyarodott egy VW

A szombathelyi Aranypatak utcából akart a Dolgozók útjára rákanyarodni egy VW vezetője, de ütközött a belváros felé tartó Fiattal.

DSC_5571

 
A pénteki balesetben senki sem sérült meg. A védett úton közlekedő Fiatot vezető férfi elmondta, hogy egyenesen haladt volna, amikor a másik sofőr elé hajtott. Hozzátette viszont, hogy a hölgy szerint a Fiat irányjelzője működött, ez alapján ő azt gondolta, hogy az autó elkanyarodik jobbra, neki pedig szabad útja van. A férfi nem cáfolta a másik sofőr állítását. Azt mondta, hogy nem sokkal korábban kanyarodott balra a Dolgozók útjának besoroló sávjába, majd ott valóban jobbra tette ki az irányjelzőt és nem tudja biztosan állítani, hogy az nem maradt bekapcsolva, mivel kis kormánymozdulattal tudott becsatlakozni a Dolgozók útja forgalmába..
 
DSC_5575
 
A Volkswagent vezető asszony is megerősítette, miszerint úgy látta, hogy a Fiat jobbra indexel, ezért hajtott ki a Dolgozók útjára.
 
ksav2
 
Az irányjelző azonban "csak" irányváltoztatási szándékot jelez, a mellékútról érkezőnek meg kell bizonyosodnia róla, hogy a jármű valóban lekanyarodik és csak ezután hajthat rá a főútra.
 
 
DSC_5576
 

 

Mit mond a KRESZ?

29. § Irányváltoztatás, irányjelzés

(1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.

(2) Az irányváltoztatást - ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást - a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is. A jármű vezetője egyéb esetben (pl. útkereszteződésben kanyarodó főútvonalon való továbbhaladás esetén) is adhat irányjelzést, ha ezzel továbbhaladási irányáról a közlekedés más résztvevői számára többlettájékoztatást ad, az irányjelzés azonban megtévesztő nem lehet.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.