Barion Pixel
2016. szeptember 26.

Porraloltóval segített autóstársán a tüzet észlelő sofőr Szombathelyen

Füstölni kezdett, majd lánggal égett egy Renault személyautó motortere Szombathelyen, a Zanati úton. A bajba került jármű utasainak azonban a segítségére sietett egy másik autós, így a lángok nem terjedtek át az utastérre.

t2

A belváros  felé tartott a szombathelyi Zanati úton egy személyautó hétfőn délután, amikor az utastérben előszö füstszagot lehetett érezni, majd nem sokkal később füst tört elő a motorház alól. A sofőr azonnal megállt, ekkor már lángokat is látni lehetett. Néhány másodperccel később megállt egy autó és a sofőr porraloltóval szállt ki, eloltotta a lángokat, megakadályozva ezzel azt, hogy a lángok átterjedjenek az utastérre és az egész autó kiégjen.

t3

A tűzoltóknak így már nem akadt oltanivalójuk, áramtalanították a járművet és segítettek az autó félretolásában is. Az ismeretlen segítő példájából pedig sokan tanulhatnának.

t4

Mi azt javasoljuk a járművezetőknek, hogy tartsanak a gépkocsiban valamilyen oltókészüléket, hiszen már az is jelentősen mérsékelheti a kárt, ha csak késleltetni tudják a tűz terjedését a tűzoltók kiérkezéséig. A tűz fellobbanásakor azonban még jó eséllyel elfojthatók a lángok.

t5

Vonatkozó cikkeink között egy olyan tűzoltókészülék is szerepel, amelyik hő hatására automatikusan működésbe lép és kémiai úton szünteti meg az égést. Ez pl. a parkolóban kigyulladó autóknál is hasznos lehet, de ha a gépjárműtulajdonosnak soha nem gyullad ki a járműve, akkor is megnyugtató, ha van egy oltókészüléke. És ahogy a fenti példa mutatja, másoknak is lehet vele segíteni.

t7


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.