Barion Pixel
Szerző: Szombathelyi Törvényszék / Fotó, videó: 112Press 2022. március 10.

Halálos balesetet okozott, elhajtott a helyszínről, de megúszhatja a 9 rendbeli segítségnyújtás elmulasztását a sofőr

A Sárvári Járásbíróság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 2 hónap -végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett- fogházra és 4 év közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte a büntetlen előéletű vádlottat, míg a 9 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző általi elkövetése bűntette miatt emelt vád alól felmentette. Kötelezte 368.490 forint bűnügyi költség megfizetésére.

A balesetről már részletesen beszámoltunk és megszólaltattuk azt a sofőrt is, aki a balesetet okozó, helyszínről elhajtó sofőr nyomába eredt utánfutós autójával. A szabálytalan magyar autóvezető autója miatt balesetet szenvedő német rendszámú autóban egy 13 éves fiú olyan súlyosan megsérült, hogy a kórházban elhunyt.

A tényállás szerint a vádlott 2019. augusztusában a reggeli órákban személygépkocsival közlekedett a 84-es számú – 2x1 sávos – főúton Sopron felől Sárvár irányába, Zsédeny települést elhagyva.

Az érinett útszakaszokon a baleset bekövetkezésekor mindkét irányban folyamatosan, de nem összefüggően haladt a gépjármű forgalom, száraz, enyhén borult idő volt, a látási viszonyok jók voltak, az útburkolat normál állapotú és száraz volt. Közvetlenül a vádlott gépkocsija mögött közlekedett a balesetben érintett, 7 személyes személygépkocsi. A gépkocsiban egy német család utazott, a gépjárművet vezető férfin kívül a felesége és 7 kiskorú gyermekük volt, közülük a sértett a leghátsó üléssor bal oldali ülésén foglalt helyet úgy, hogy a biztonsági övet nem kapcsolta be.

A 13 éves fiú a kórházban belehalt a sérüléseibe,

Zsédenyt elhagyva a német férfi a közvetlenül előtte haladó vádlott által vezetett, illetve a vádlott gépjárműve előtt haladó, utánfutót vonató gépjárművek előzésébe kezdett. A német vezető az előzést a KRESZ szabályainak betartásával kezdte meg, az előzés végrehajtása érdekében a gépjárművével áthúzódott a szemközti sávba, az előzés során gépjárműve legnagyobb sebessége 95 km/h volt. Amikor az előzésben lévő német gépkocsi homlokfelülete a vádlott által vezetett gépjármű hátsó vonalába ért, a vádlott – anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy az előtte haladó gépjármű előzésének feltételei fennállnak és az biztonsággal végrehajtható, a tőle elvárható figyelem és körültekintés elmulasztásával – a bal oldali irányjelző használatával a gépjárművel a menetirány szerinti baloldali, ellentétes forgalmi irányú sávba átsorolva megkezdte az előtte haladó járműszerelvény előzését.

DSC_0247

Az előzést korábban megkezdő német gépjármű az ütközés elkerülése érdekében letért a bal oldali, a menetirányával ellentétes útsáv melletti útpadkára, majd ellenkormányzást végezve jobbra letért az úttestről és a menetirány szerinti jobb oldali vízelvezető árokba csapódva felborult, végül pedig a mezőgazdasági területen állt meg. A német gépjárműben utazó 9 személy közül nyolcan nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedtek, azonban a leghátsó üléssor bal hátsó ülésén helyet foglaló, a biztonsági övét nem használó sértett a baleset következtében testével a jármű karosszériaelemeihez, utastársaihoz csapódott, továbbá a gépkocsiból kirepült és az útmenti területhez csapódott, amelynek következtében olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy három nap múlva a szombathelyi Markusovszky Kórházban elhalálozott. A sértett a biztonsági övének használata esetén a baleset során nyolc napon belül gyógyuló, könnyű lágyrész sérüléseket szenvedett volna el, hasonlóan az utastársaihoz.

A fiú három nap múlva a kórházban belehalt a sérüléseibe - ő egyedül nem használta a biztonsági övét

A bíróság azért mentette fel a segítségnyújtás elmulasztásának bűntette alól a vádlottat, - amelyet csak szándékosan lehet elkövetni -, mert nem volt bizonyítható, hogy vádlott az általa előidézett balesetet észlelte.  Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat bejelentésére 3 napot tartott fenn, míg a vádlott és a védő tudomásul vette az ítéletet.

Ahogyan az korábbi cikkünkből kiderült, a magyar sofőr nyomába egy német férfi eredt, amikor észlelte, hogy a baleset okozója elhajt a helyszínről. Michael Edernek dilemmát okozott, hogy megálljon a felborult autó mellett, vagy kövesse az okozót? Az utóbbi mellett döntött, ennek köszönhetően a rendőrök megállították a Veszprém felé tartó Fordot, amelynek a vezetője figyelmetlenül kezdett előzni és ezzel hozzájárult egy 13 éves fiatal halálához.

Michael Eder eredt a balesetet okozó autó nyomába, neki köszönhetően vált ismertté az autó rendszáma

Súlyos baleset Zsédenynél, kilenc embert szállítottak kórházba a mentők
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.