Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. július 28.

Opel borult fel az M86-os autóúton, egy érkező autós elvitte a sérülteket

A balesetet észlelő autós jóindulatú és segítőkész volt, de elmondjuk, miért ne tegyen ilyet legközelebb.

Répcelak irányából Szombathely felé tartott az M86-os autóúton egy osztrák rendszámú Opel.
 
DSC_0957
 
Hegyfalu közelében egy balra ívelő kanyarban az Opel padkára futott. Kb. 100 méter megtétele után a sofőr balra húzta a kormányt.
 
DSC_0959
 
Az Opel hirtelen áttért a belső sávba, érintőlegesen ütközött a szalagkorláttal, majd visszasodródott a menetirány szerinti jobb oldalra és még mindig nagy sebességgel ütközött a jobb oldali szalagkorláttal, aminek több lábát is kitörte.
 
Az Opel a padkán felborult, a hátulja rálógott a külső sávra.
 
DSC_0982
 
A balesetet észlelte egy autóvezető, aki megállt segíteni. Információnk szerint a vérző gyermeket látva felajánlotta, hogy elviszi az apát és a gyereket a szombathelyi kórházba. Értesítették a hatóságokat a balesetről, majd az úttestre lógó roncsot hátrahagyva elmentek.
 
DSC_0963
 
Úgy tudjuk, hogy a baleset helyszínére mentőautó is érkezett, de senkit nem találtak a roncs mellett.
 
A helyszíni szemle ideje alatt egy sávon haladhatott a forgalom, a baleseti helyszín mellett elhajtó gépjárművezetők feltűnően fegyelmezettek voltak, ezúttal senki nem száguldott el a roncs mellett lassítás nélkül. (Ami meglepő.)
 
DSC_0971a
 
Az Opel roncsát sárvári tűzoltók állították a megmaradt két kerekére, majd áramtalanították a roncsot. A Magyar Közút munkatársa a törmeléket takarította le és az olajfoltokat semlegesítette.
 
DSC_0988

Információnk szerint a sofőrt a kórházban megszondázták és nem fogyasztott alkoholt.

Ne szállítsanak el sérültet baleseti helyszínről!
 
Bár a segítőt jóindulat vezette, de erre most mégis azt mondjuk, hogy inkább ne tegyék! Lehet, hogy nyernek 5-10-15 percet a mentőhöz képest, de a sérült nagyon sokat veszíthet.
 
Lehet, hogy sokaknak furcsa, hogy a mentők nem "dobják be azonnal" egy hordágyon a sérültet a mentőautóba és nem száguldanak el vele azonnal a kórházba, de ennek komoly oka van.
 
A mostani konkrét esetben az Opel többször változtatott hirtelen irányt és kétszer ütközött - egyszer kifejezetten keményen -, mielőtt felborult.
 
A segítő ránézésre nem tudja megállapítani, hogy az esetenként sokkos sérültek milyen sérülést szenvedtek. Lehet, hogy kívülről semmi nem látszik, de pl. egy elmozdult, vagy törött csigolya komoly bonyodalmak forrása lehet a szakavatatlan mozgatáskor.
 
Sokan az adrenalinlökettől egy ideig még azt sem érzik, ha pl. eltörik valamelyik végtagjuk. Találkoztunk olyan kamionsofőrrel, aki előttünk mászott ki egy felborult terményszállítóból és azt bizonygatta nekünk, hogy semmi baja, ne hívjunk mentőt, miközben az egyik karja szabályosan lobogott utána, ahogy rótta a köröket. Mire a mentők kiértek, már üvöltött a fájdalomtól.
 
A mentők a helyszínen megvizsgálják a sérülteket, kikérdezik őket és ha már kis esélyét látják annak, hogy szükséges pl. a nyakmerevítő, akkor már rá is applikálják a páciensre, hogy a lehető legbiztonságosabban szállíthassák kórházba.
 
Olyan is előfordulhat, hogy bár nem látszik komoly külső sérülés, de a figyelmeztető jelek, a műszerek által mutatott értékek és a beteg állapota alapján mentőhelikoptert riasztanak a helyszínre.
 
A saját szakállra elszállított beteggel ráadásul kockáztat is a sofőr, hiszen a szituációtól ő is kerülhet erősen izgalmi állapotba, ha pedig romlik a szállított sérült állapota, akkor attól még nem roboghat át megkülönböztető jelzés híján a tilos jelzéseken.
 

Kérjük tehát, hogy álljanak meg segíteni, de a sérültek mozgatását, szállítását hagyják a szakképzett mentőkre!

Felborult egy Opel az M86-os autóúton, Hegyfalu közelében
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.