Barion Pixel
Szerző: Kecskeméti Járási Ügyészség /Fotó: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2020. április 06.

Busz hajtott át a cserbenhagyó BMW sofőr által elütött szabálytalan gyalogoson - vádemelés

A gyalogos a helyszínen elhunyt, az autó vezetője letöltendő börtönbüntetést kaphat.

A Kecskeméti Járási Ügyészség segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt vádat emelt egy kecskeméti férfival szemben, aki miután BMW terepjárójával elgázolt egy szabálytalanul közlekedő gyalogost, megállás nélkül továbbhajtott, az út közepén hagyva őt. Az elgázolt, de még élő férfit nem sokkal később egy busz halálra gázolta.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A vád szerint a gyalogos férfi – az ügy sértettje – 2018. október 12-én éjszaka Kecskeméten, a Mária körúton a közeli kijelölt gyalogátkelőhely ellenére szabálytalanul, nem a zebrán kelt át az úttesten, és féktávolságon belül az autójával elhaladó vádlott elé lépett. A vádlott a járműve bal tükrével elsodorta a neki balról érkező gyalogost, aki az ütközés miatt a szemközti sávba zuhant.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A vádlott annak ellenére, hogy a balesetet észlelte, a helyszínről megállás nélkül elhajtott, nem nyújtva tőle elvárható segítséget az úttesten fekve közvetlen életveszélyben lévő, sérült férfinak.

A baleset után a szemközti sávban egy busz közlekedett, amelynek vétlen sofőrje féktávolságon belül észlelte az úton fekvő, akkor még élő, sötét ruházatú sértettet, ezért átment rajta, majd megállt. A gyalogos a busz áthaladása miatt olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Az autós megszegte azt a Kresz rendelkezést, amely szerint a balesettel érintett jármű vezetője köteles a járművével azonnal megállni, a baleset folytán megsérült vagy veszélybe került személy részére segítséget nyújtani, és az esetleges további balesetek elkerülése érdekében minden tőle telhetőt megtenni. Amennyiben a vádlott a sértett elütését követően a helyszínen megállt volna, és a további baleset elhárítása érdekében segítséget nyújtott volna, úgy a későbbi halálos kimenetelű baleset elkerülhető lett volna.

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Az ügyészség a férfit segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntettével vádolja és vele szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását, valamint járművezetéstől eltiltását indítványozza. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.