Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség 2021. május 13.

Mentőautóval is csempészték a menekülteket - többszáz embert szállított a határhoz az öt fős bűnbanda

Két magyar, két román és egy szlovák férfi alkotta azt a bűnbandát, ami jellemzően szír menekülteket csempészett az osztrák határhoz. Átalakított járműveket - mentőt, traktor utánfutót, kukásautót - használtak, a menekülteket pedig tanyán "pihentették".

A Sárvári Járási Ügyészség szerdán indítványozta annak a hajléktalan életmódot folytató, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező férfinak a letartóztatását, akit a rendőrjárőrök Vas megyében, Rábapatyon 2021. május 10. napján értek tetten,
miközben összesen tíz szír migránst akart illegálisan Ausztriába juttatni egy mentőautónak tűnő járművel.

Használtan vett mentőautóban csempészték a menekülteket

A megalapozott gyanú szerint a férfi, az általa vezetett „Ambulance” feliratú gépjárműbe a tíz szír származású személyt, akik a szerb-magyar határt is illegálisan, lépték át, a határon lévő kerítésen átmásztak – jelenleg pontosan meg nem határozható helyen – vette fel, hogy őket Magyarországon keresztül szállítsa és illegálisan Ausztriába juttassa.

Nem sérülteket, hanem illegálisan hazánkban tartózkodó menekülteket szállítottak a mentőautóban

A gyanúsítottat a Vas megyei rendőrök őrizetbe vették. A tíz szír migránst, akik érvényes magyarországi tartózkodási engedéllyel nem rendelkeztek, idegenrendészeti eljárás alá vonták.

A járási ügyészség a szökés és elrejtőzés, a bűnismétlés veszélye, valamint a bizonyítás megnehezítésének veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését.

Embercsempész elfogása Fotó: NNI

A Szombathelyi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon elrendelte egy hónapra a gyanúsított letartóztatását az ügyészi indítvánnyal egyezően.

Többszáz illegális migránst juttatott Nyugat-Európába az ötfős banda

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozásokat két magyar, két román és egy szlovák férfivel szemben.  

Embercsempész elfogása Fotó: NNI

Mint az a nyomozás során körvonalazódott, az öt férfi 2020 őszétől konspiráltan működő embercsempész-szervezetet működtetett, melynek célja az volt, hogy a Szerbia irányából hazánkba illegálisan bejuttatott – többségében szír – migránsoknak segítséget nyújtsanak Nyugat-Európába történő eljutásukhoz.

A továbbszállítás megszervezéséig tanyákon pihentették őket. A tranzitokkal magyar állampolgárságú sofőröket bíztak meg, és a szállításhoz használt járművek beszerzéséről is gondoskodtak. Kezdetben ponyvás kisteherautókat vásároltak, majd a hatóságok figyelmének elterelése érdekében a szállítójárműveken átalakításokat végeztek, s a migránsok számára rejtekhelyeket alakítottak ki.

Ideiglenes menedék a csempészett embereknek

Ezen feltérképezett bűnszervezethez köthetők többek között a közelmúltban történt elfogások; 2021. március 24-én egy traktor utánfutójában szállítottak 31 főt, míg 2021. április 10-én egy teherautó platóját átalakítva bújtattak el és szállítottak 5 illegális migránst. A legutolsó alkalommal, 2021. május 10-én pedig egy használtan megvásárolt mentőautóban vittek 10 külföldit.  

Talajradarral kerestek további üregeket és bújtatott embereket

A bűnszervezet működése során több mint 500 illegális migránsnak nyújtott segítséget, illetve kísérelt meg segítséget nyújtani az illegális továbbutazáshoz.

Az embercsempész-hálózat felszámolására 2021. május 11-én hajnalban került sor. A KR NNI, a Csongrád-Csanád, a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a Készenléti Rendőrség Bevetést Támogató Osztálya és a KR Határrendészeti és Rendészeti Igazgatósága összehangolt akciót hajtott végre egyszerre több helyszínen.

Rendőrkutya bevetésen - Fotó: NNI

A rendőrök Budapesten, Ásotthalmon, Tatán és Gyöngyösön fogták el a banda öt tagját, majd mindegyiküknél kutatásokat tartottak, melyek alkalmával számos tárgyi bizonyítási eszközt foglaltak le, míg a szervezetet irányító férfitől lefoglaltak 26 millió forintnak megfelelő összegű készpénzt (eurót és forintot), valamint egy nagyértékű terepjárót, továbbá ékszereket.

Jól j9vedelmezett az embercsempészet

C. Cristian 45 éves román, M. Irén 41 éves magyar, P. József 42 éves román, L. Ferenc 43 éves magyar és J. Imrich 39 éves szlovák állampolgárt előállításukat követően gyanúsítottként hallgatták ki, majd mindegyiküket bűnügyi őrizetbe vették és kezdeményezték letartóztatásukat az eljárást felügyelő Veszprém Megyei Főügyészségnél, valamint a Kiskőrösi Járási Ügyészségnél.

A büntetőeljárások folytatódnak és nem kizárt, hogy a jövőben a bűnelkövetők köre is bővül.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.