Barion Pixel
Szerző: TM 2018. október 11.

Szirénával hajtott át az útlezáráson, de később vissza kellett fordulnia a magán mentőgépjárműnek

Tanulságos videó Szombathely határából, ami megmutatja, hogy egy sziréna nem képes megnyitni minden lezárt utat, tehát behajtás előtt célszerű egyeztetni. Egy magán mentőszolgálat kocsija nyolc percet késett valahonnan, mivel egy baleseti helyszínen nem juttatta át őket a bekapcsolt sziréna.

Frissítés: A jármű oldalán a Misszió Mentőszolgálat, valamint az Aranylélek és Aranyszív Ambulance neve és logója látható. A Misszió Mentőszolgálat ügyvezetőjétől azt a felvilágosítást kaptuk, hogy a gépjárművet a videó elkészülte előtt három hónappal eladták. Annak tulajdonosa jelenleg a Save A Life Ambulance Kft.
 
Korábban írtuk:

Súlyos közlekedési baleset miatt teljes útlezárás volt érvényben Szombathely és Balogunyom között október 9-én. A rendőrség a csúcsidőben nagy erőkkel vonult ki a Körmendi úti körforgalomhoz, hogy az érkező járműveket megfelelő terelőútra irányítsák. Ez a legtöbb esetben Ják - (Balogunyom) - Körmend útirányt jelentette, de akik a műszakváltásra érkeztek a Rába gyárhoz, azok behajthattak a 86-os főút lezárt szakaszára.
 
Videónkban az látszik, hogy egy mentőautó fény és hangjelzéssel kerüli ki a feltorlódott, kilométeres hosszúságú járműsort, majd Körmend felől érkezők sávjában elhajt a rendőrök mellett a lezárt útszakaszon.
 
 
A felvételből az is kiderül, hogy szigorúan véve nem mentőautóról van szó. A jármű oldalán a Misszió Mentőszolgálat kifejezés olvasható, erre rákeresve pedig kiderül, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei cég fizetős beteg-taxi szolgáltatással, rendezvény biztosítással és oktatással foglalkozik. Ezek közül talán egyik sem igényelte a sziréna használatát a 86-os főúton, arra azonban tökéletes volt, hogy a hosszan feltorlódott járműveket kikerülje a jármű, amelynek oldalán szerepel a "sürgősségi betegellátás" kifejezés is, de erre vonatkozóan semmit nem találtunk a cég honlapján.
 
A Misszió Mentőszolgálat járműve hajt be a lezárt útszakaszra
 
A lezárt útszakaszra behajtás azonban nem bizonyult jó ötletnek. Egyrészt a nyolc perces időveszteség miatt - ennyi időbe telt, míg a jármű visszaért a körforgalomhoz, miután nem tudott tovább menni -, másrészt a 86-os főút a lezárás és a baleset helyszíne között feltorlódott kamionok miatt egy sávosra szűkült. A privát mentőszolgálat gépjárműve így jellemzően nem a saját sávjában tudott előre haladni a kétsávos úton, ott viszont bármikor szembetalálhatta volna magát egy "igazi", súlyos sérültet szállító OMSZ-mentőautóval. Ahogy arról beszámoltunk, ennél a balesetnél négyen sérültek meg, hárman súlyosan.

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.