Szerző: 112Press 2021. december 04.

Rendőrautó törte össze a Renault-t Szombathelyen és emberölés a hetediken? - Így születnek a pletykák

Rövid időn belül két esetnél is szembesültünk azzal, hogy az olvasó által jó szándékkal jelzett események szinte köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Ezt viszont kihasználtuk arra, hogy megtudjuk, hogyan keletkezett az álhír.

"Megöltek valakit a Szent Márton utcában, a piac melletti tízemeletesben. Tiszta fehér védőruhába beöltözött rendőrök vannak a lépcsőházban" - jelezte egy asszony csütörtökön.
 
Ajtónyitás a Szent Márton utcában
 
A helyszínen aztán kiderült, hogy szerencsére szó sincs emberölésről, annak ellenére, hogy rendőrautó, mentő és tűzoltóautó állt a ház mellett.
 
Ajtónyitás a Szent Márton utcában
 
A valóságban ajtónyitáshoz kérték a tűzoltók segítségét, mivel felmerült, hogy a lakásban valaki bajban van és nem tudja kinyitni az ajtót. A tűzoltók az ajtónyitást rendőri jelenlét mellett teszik meg. A lakásban élve megtalálták a beteg házigazdát, akivel kapcsolatban felmerült, hogy koronavírussal fertőzött, emiatt a mentők és a tűzoltók is fehér védőfelszerelésben végezték a munkájukat.
 
Ajtónyitás a Szent Márton utcában
 
A mentők a beteget kórházba szállították.
 
Mi viszont kíváncsiak voltunk arra, honnan jött az, hogy emberölés történt a lépcsőházban, ezért megkerestük azt az asszonyt, akitől ezt az információt kaptuk.
 
-Ég az arcom, hogy ilyen butaságot mondtam. Amikor odaértem a házhoz láttam a kék villogós járműveket és izgultam, hogy vajon nem történt-e nagy baj. A lépcsőházban találkoztam egy ott lakó férfival, aki éppen a lépcsőn szaladt le. Kérdeztem tőle, hogy mi történt, mire annyit mondott, hogy "megöltek valakit a hetediken, X néni" és szaladt tovább. Ő ezt viccnek szánta, hogy rémisztgessen, de én akkor ezt teljesen elhittem és meg sem fordult a fejemben, hogy valaki ilyennel viccelődik. Azt gondolom, hogy a halállal nem szabadna tréfálni! - mondta az asszony, akinek ezúton is köszönjük a jelzést, illetve azt, hogy válaszolt a megkeresésünkre.
 
Rendőrautó tört össze egy Renault-t?
 
Véletlen egybeesés, hogy egy nappal később a fentebb említett ház mellett futottunk bele egy újabb valótlannak bizonyuló híresztelésbe.
 
Ráfutásos baleset a Hunyadi úton
 
"Szirénázó rendőrautó hajtott bele egy Renaultba a Hunyadi út és a Szent Márton utca kereszteződésében. A Renault a terelőszigetre csapódott" - kaptuk a jelzést olvasónktól, aki  nem sokkal korábban elhajtott a helyszín mellett.
 
Ráfutásos baleset a Hunyadi úton
 

Az hamar kiderült, hogy a látszat csalt. A törött hátuljú Renault valóban ott volt a terelőszigeten, mögötte pedig rendőrautó "villogott", de az a jármű, amit a baleset okozójának gondolt a szemtanú valójában a baleseti helyszínelő volt.

Ráfutásos baleset a Hunyadi úton
 
A valós okozó egy teherjármű volt, ami előtt a jelzőlámpa sárga jelzése miatt fékezett a személyautó. A konténerszállító belehajtott a Renaultba, amit a burkolati jelzéstől a járdaszigetig lökött.
 
Ráfutásos baleset a Hunyadi úton
 
A helyszínre elsőként a készenléti rendőrség érkezett, az ő járművük állt meg a teherautó mögött, jelezve a többi közlekedőnek, hogy a sávot lezárták. A baleseti helyszínelő pedig a teherautó és a Renault közötti nagy helyre állt be, a helyszín mellett elhajtó autós ezt a szituációt értette félre.
 
Fontos kiemelni, hogy nem szándékos félrevezetésről van szó, hanem rosszul értelmezett szituációkról, vagy félreértett poénról. Azonban ez a két eset is rávilágít arra, hogyan keletkezhet egy-egy álhír, aminek a forrása ráadásul "ott volt a helyszínen", tehát hitelesnek tekintik.
 
Álló autóba kanyarodott
 
Levezetésként megemlítünk még egy jelentéktelen koccanást, aminél az eset körülménye érdekes.
 
Álló Suzukiban kanyarodott Hyundai
 

A Vörösmarty Mihály utcába kanyarodott balra a benzinkúttól egy cseh rendszámú Hyundai. A jármű érintőlegesen ütközött a külső sávban, kocsisor végén  álló Suzukival.  Az okozó nem vette észre a piros autót...

 
Álló Suzukiban kanyarodott Hyundai

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.