Szerző: Vas Megyei Rendőr-főkapitányság;112Press 2017. november 24.

Ne váljunk áldozattá adventkor sem - rendőrségi tanácsok

Vas megyében is kezdetét vette az ünnepi készülődés, azonban ebben az időszakban sem feledkezhetünk meg a személy- és vagyonvédelemről.

Az előttünk álló adventi időszak várakozásokkal teli felkészülést rejt magában, azonban a vásárlás adta kellemes pillanatok számos veszéllyel is járhatnak.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Alosztályának vezetője, Némethné dr. Zsigó Zita rendőr alezredes a szombathelyi karácsonyi vásár helyszínén tartott sajtónyilvános eseményen hívta fel a figyelmet az egyes, ilyenkor nagyobb valószínűséggel előforduló jogsértések megelőzésének lehetőségeire.

DSC_3980

Hangsúlyozta, hogy a zseblopások, valamint az alkalmi lopások jellemzően zsúfolt helyen: az utcán, tömegközlekedési eszközön, piacon, vagy bevásárlóközpontban fordulnak elő. Hasznos tanácsokkal szolgált a gépjárműfeltörések és a lakásbetörések elkerülésének lehetőségét tekintve, továbbá kiemelte, hogy a bűncselekmények megelőzése érdekében minden esetben törekedni kell az alapvető vagyonbiztonsági szabályok betartására.

DSC_3976

Az alezredes elmondta, hogy egyre többen rendelik meg az ajándékokat a világhálón, amely ugyancsak nem veszélytelen. Felhívta a figyelmet, hogy bankkártyával történő fizetés estén a vásárlók lehetőség szerint csak olyan webáruházban adják le rendeléseiket, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik. Legyenek kellően körültekintőek a személyes adataik megadásánál, különösen a bankkártyájukra vonatkozó információk esetén.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az állampolgárokat, fogadják meg az alábbi vagyonvédelmi tanácsokat azért, hogy az ünnepi készülődést ne árnyékolhassa be semmiféle jogsértés:

 • Nagy tömegben fokozottan vigyázzon értéktárgyaira!
 • Táskáját ne tegye le, mindig tartsa magánál!
 • Ne tartson okmányokat, értékeket hátizsákja, táskája külső zsebeiben!
 • Mobiltelefonját, pénztárcáját, iratait mindig a táskája belső zsebében helyezze el!
 • Bankkártyája PIN-kódját ne tartsa a kártya mellett, továbbá tárolja külön lakáskulcsát és személyes iratait!
 • Ellenőrizze többször, hogy válltáskája becsatolt állapotban van-e!
 • Ha a bevásárlóközpontok helyszínét gépjárművel közelíti meg, tájékozódjon előre a parkolási lehetőségekről és igyekezzen biztonságos helyen leparkolni!
 • Autóját mindig zárja be, az ablakokat húzza fel és kapcsolja be a riasztót! Tegye meg ezt akkor is, ha csak pár percre száll ki a járműből!
 • Gépkocsijában még rövid időre se hagyjon jól látható helyen értékeket!
 • A gépjármű okmányait, személyes iratokat, pénzt, bankkártyát, kulcsokat soha ne hagyjon a gépkocsiban!
 • Ha elmegy otthonról, ügyeljen arra, hogy lakása nyílászáróit zárja be!
 • Amennyiben előreláthatóan későn fog hazaérkezni, hagyjon égve egy lámpát! Abban az esetben, ha rendelkezik időkapcsolóval, aktiválja azt!
 • A tömegben fordítson fokozott figyelmet gyermekeire és idős hozzátartozóira. Beszéljék meg, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha elveszítenék egymást! Adja meg telefonszámát gyermekének – kicsik esetén papírra írva, vagy a kézre feljegyezve – arra az esetre, ha elkeveredne!   

A rendőrség, a polgárőrség, valamint a Szombathelyi Közterület-felügyelet együttes jelenlét biztosításával járul hozzá az ünnepi készülődés zavartalanságához.

DSC_3984

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság a bűnmegelőzés mellett a balesetmentes közlekedés szem előtt tartására is felhívja az állampolgárok figyelmét. Kérik, hogy a karácsonyi vásárok helyszínére és a bevásárlóközpontokba gépjárművel, valamint gyalogosan és kerékpárral érkezők fokozott körültekintéssel közlekedjenek és a megnövekedett forgalomra tekintettel tanúsítsanak a szokásosnál is nagyobb odafigyelést egymás iránt.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.