Barion Pixel
2017. október 30.

Alkalom szüli a tolvajt - temetőknél figyelmeztet a rendőrség (Videó)

A pár másodpercre síron hagyott táska pár másodperccel több, mint amire a tolvajoknak szükségük van ahhoz, hogy elvigyék az értékeket. A rendőrség és a polgárőrség az elkövetkezendő napokban megnövelt létszámban lesz jelen a temetők környékén. Civil ruhás rendőrök is utaznak a zsebmetszőkre.

 

A szombathelyi Jáki úti temetőnél tájékoztatta lapunkat Németh Andrea rendőr őrnagy, kiemelt főnyomozó arról, mit tervez a rendőrség az elkövetkezendő napokban a temetők környékén. Videónkban beszél arról is, mire célszerű figyelni.

DSC_2731

Egyenruhás és civil rendőrök is lesznek a temetőknél, hogy minél kevesebb bosszúsággal teljen az ünnep. A legtöbbet azonban az emberek saját maguk tehetnek saját értéktárgyaikért, csak egy kis odafigyelés kell. A "velem úgysem történhet meg" effektusnak minden évben vannak áldozatai, akik saját kárukon tanulják meg, hogy alkalom szüli a tolvajt.
DSC_2757

A rendőrök mellett polgárőrök is segítenek a temetőknél. Nem csak a biztonságot növelik a jelenlétükkel, de tájékoztatást is nyújtanak.

A Vas MRFK közleménye

Mindenszentek és halottak napja közeledtével nagy számban kelünk útra és látogatunk ki a temetőkbe, hogy elhelyezzük a megemlékezés virágait. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy ez az időszak veszélyeket is rejthet magában.

Ezekben a napokban a közúti forgalom a többszörösére nő. Sokan ülnek volán mögé olyanok is, akik kevésbé gyakorlott vezetők, vagy éppen nem rendelkeznek kellő helyismerettel. Így előfordulhat, hogy váratlan manővereket hajtanak végre. A zsúfolt utakon a megszokottnál hosszabb menetidővel kell számolni. Éppen ezért célszerű korábban elindulni, hiszen a türelmetlenségből fakadó manőverek növelik a közlekedési balesetek bekövetkezésének kockázatát. Kiemelten fontos, hogy ne csak magunkra, hanem egymásra is figyeljünk!

DSC_2737

A gyalog, vagy kerékpárral útnak indulók pedig lehetőség szerint a nappali órákra tervezzék a temetőlátogatást, és minden esetben tartsák szem előtt, hogy nemcsak látni, hanem látszani is kell!

A vagyonbiztonság kérdése is kiemelten kezelendő ezen időszakban. Minden esetben zárják be a gépjárművet, az utastérben ne hagyjanak semmiféle értéktárgyat! Ha tömegközlekedéssel utaznak, ügyeljenek arra, hogy táskájuk legyen zárt állapotban, célszerű még a kezüket is a záron tartani. A mobiltelefont, pénztárcát soha ne a hátizsák külső zsebébe tegyék, mert onnan könnyebben kiemelhető.

Addig se hagyják személyes irataikat, bankkártyájukat, lakáskulcsukat, illetve a gépjármű okmányait az autóban, amíg felkeresik szeretteik sírját! Továbbá arról se feledkezzenek meg, hogy a vagyonbiztonság szabályainak betartása nemcsak a temetőn kívül, hanem azon belül is érvényes. Rövid időre se hagyják őrizetlenül a síron táskájukat, tartsák azt mindig maguknál!

DSC_2744

A megyeszékhelyen a Jáki úti temető környékén a közlekedés biztonságának fenntartása, a belesetek és a forgalmi torlódások megelőzése érdekében a frekventált időszakokban a rendőrök a polgárőrökkel közösen segítik a közlekedést. Indokolt esetben a környező utcák forgalmának átszervezése is várható, fokozott körültekintéssel közlekedjenek!

DSC_2739

A vidéki temetőknél a körzeti megbízottak munkáját a helyi polgárőrök segítik a gépkocsifeltörések és a zseblopások hatékonyabb megelőzése érdekében.

Amennyiben bármilyen jogsértést észlelnek, kérjük, forduljanak bizalommal a legközelebbi rendőrhöz, vagy telefonon tegyenek bejelentést a 112-es központi segélyhívó telefonszámon!

DSC_2753

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.