Barion Pixel
Szerző: SZTAKI / 112Press 2020. március 25.

Koronavírus: Több ezer processzor teljesítményével száll be a SZTAKI és a WIGNER FK a kutatásba

A SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) és a Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) felajánlja az MTA Cloud felhővel integrált saját számítási felhőjének több ezer processzort és több terabájt memóriát számláló számítási kapacitását az új koronavírus (SARS-COV-2) okozta járvány (COVID-19) elleni küzdelemre.

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tagjai, a SZTAKI és a Wigner kutatóközpont - a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) támogatásával - úgy döntött, felajánlja az általuk üzemeltetett, kutatási célokra korábban létrehozott MTA Cloud számítási felhőt, benne saját számítási kapacitásukkal (több ezer processzor és több terabájt memória) az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelemre.

Folding@Home projekt

A SZTAKI első körben csatlakoztatta gépeit a Folding@Home nemzetközi kutatási projekthez és közösségi számítási platformhoz, ahol már futnak olyan feladatok, amelyek eredményei kifejezetten a járvány megállítását szolgálhatják. Az itt futó első projektek arra keresik a választ, hogy a koronavírusok hogyan kapcsolódnak az úgynevezett ACE2 receptorhoz.

A Wigner Adatközpontban eddig is több, nagy biztonságú adatkezelést megkövetelő orvosi projekt futott, így megfelelő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy a hazai víruskutatási és genom-szekvenálási erőfeszítéseknek megbízható információtechnológiai támogatást nyújthasson.

Magyar kutatók jelentkezését várják

Az intézetek szakértői várják olyan magyar kutatók, kutatócsoportok jelentkezését, akik a vírussal vagy a járvánnyal foglalkoznak, és számítási kapacitásra lenne szükségük. Vállalják, hogy segítenek a projektek informatikai hátterének kialakításában és használatba vételében.

Folding@Home projekt

A kutatók jelentkezését a   e-mailen fogadják. Ahogy elindulnak a hazai projektek, a szükséges erőforrások ismeretében folyamatosan csoportosítják át szervereiket a Folding@Home-ról a magyar kutatások számára, prioritást biztosítva azoknak.

Jelentkezés a felhő használatára

 

Bárki részt vehet a számítógépével a kutatásban


A számítógép processzorának és videokártyájának számítási teljesítményével bárki támogathatja a kutatók munkáját, akinek Internetre csatlakoztatott gépe van. Ehhez mindössze egy programot kell telepíteni a számítógépre és engedélyezni, hogy az munkát végezzen a FAH-nak. Ezután a számítógép tudományos adatokat elemez a háttérben.

A kutatáshoz már több százezren csatlakoztak és az így létrejött hálózat számítási teljesítménye meghaladja a világ legerősebb szuperszámítógépének az "erejét".

Koronavírus projekt a Folding@Home-ban / 112Press

Fontos és szinte soha nem hangoztatott részlet, hogy az önkéntes segítség valamennyi anyagi áldozattal is jár, hiszen a Folding@Home program adott beállításnál csúcsra járatja a processzort, ami egyébként néhány százalékon dolgozna és dolgoztatja a videokártyát is. Ez valamennyivel nagyobb fogyasztást eredményez, viszont ez a legtöbb embernek vállalható plusz a várható eredmény reményében.

A programhoz csatlakozni az alábbi linken lehet a program letöltésével és telepítésével. Akik részt vettek anno a Seti@Home projektben, azoknak nem újdonság, hogy csapatokhoz is lehet csatlakozni, vagy létre lehet hozni saját csapatot is. Magyar csapatra hozunk néhány példát, az azonosítószámuk az utolsó szám, ezt kell megadni, ha valaki csapathoz akar csatlakozni.

Néhány magyar csapat a Folding@Home-ben

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.