Barion Pixel
Szerző: 112Press 2020. március 17.

Több új típusú koronavírusos fertőzött van Vas megyében, kettőt már kimutattak

A kérdéseinkre ezúttal sem kaptunk választ, de a kórház szűkszavú közleményben tudatta, hogy egy férfi és egy nő esetében kimutatták a tesztek a koronavírus fertőzést. A közlemény ugyan nem tér ki rá, de feltehetőleg az új típusú koronavírusról (COVID-19) van szó.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház közleménye

"Tegnapi napon a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba felvételre került 1 fiatal nő és 1 fiatal férfi beteg, akiknél a koronavírus fertőzés laboratóriumi tesztje pozitívnak bizonyult.

A betegeknek enyhe léguti tünetei vannak, elkülönítő megfigyelés alatt állnak." (Forrás)

 

Nincs válasz a kérdéseinkre

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban folytatódik a több éves gyakorlat, miszerint nem válaszolnak a nekik feltett kérdésekre. Korábban telefonos megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy kérdéseinket írásban tegyük fel, majd ezekre rendre semmilyen válasz sem érkezett. A megadott emailcím egyébként él, egy más néven elküldött hétköznapi kérdésre gyorsan érkezett válasz.

Néhány hónappal ezelőtt telefonon érdeklődtünk, miután sokadszorra sem kaptunk választ, ekkor egy főorvos informálisan közölte, hogy főigazgatói utasítás alapján kizárólag a Vas Népének adhatnak információt, egyébként pedig a kérdéseinkre adott választ elolvashatjuk a Vas Népében. (!)

A mostani járvány idején a helyzet semmit sem változott. Miközben a megyei napilap online verziójában olvasható friss interjú kórházi főorvossal a koronavírus fertőzöttekkel kapcsolatban, addig az általunk feltett kérdésekre nem válaszol a kórház. Bemásoljuk hát ide is a megválaszolatlan kérdéseket, így olvasóink is eldönthetik, hogy vajon a válaszok tarthatnak-e számot közérdeklődésre, vagy sem?

2020.03.16. 7:03

Tisztelt Markusovszkly Egyetemi Oktatókórház!

A 112Press Hírügynökség részére kérek választ az alábbi kérdésekre:

-Szombathelyen jelenleg hány bevethető, működőképes lélegeztetőgép van a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban?

-Ebből hány lélegeztetőgép "szabad" 2020.03.16-án?

-2020.03.13-ig hány koronavírus (COVID-19) tesztet végeztek el a szombathelyi kórházban? Ebből mennyi lett pozitív?

-2020.03.12-én Kőszegről szállítottak a Markusovszky Kórházba egy külföldről hazatért kamionsofőrt. A mentők teljes védőfelszerelésben mentek a betegért, aki az elmondások alapján koronavírus fertőzés tüneteit produkálta. Tesztelték-e a férfit koronavírusra (COVID-19)? (Amennyiben nem sért adatvédelmi szabályokat, akkor kérem tájékoztassanak arról is, hogy a teszt elvégzése esetén negatív, vagy pozitív eredményt kaptak?)

-Több helyről származó információnk szerint a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban két huszonéves, korábban külföldön dolgozó is feküdt lélegeztetőgépen az elmúlt héten betegség (és nem sérülés) miatt. Rajtuk végeztek-e koronavírus tesztet az elmúlt hét folyamán?
 
-Ha valakiről Szombathelyen bebizonyosodik, hogy új típusú koronavírussal fertőzött, akkor mi a protokol? Hol helyezik el? Szombathelyen, vagy más településen kezelik? Ha az utóbbi, akkor milyen közlekedési eszközzel szállítják el a kezelés helyszínére?
 
-A válasz írásának napján hány pozitív koronavírusos (COVID-19) beteget regisztráltak a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban?
 
-Rendelkezésre áll-e a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház dolgozói részére megfelelő védőfelszerelés és fertőtlenítőszer, amivel biztonságosan dolgozhatnak az esetlegesen új típusú koronavírussal fertőzött betegekkel?
 
*Bármilyen kérés a kórházba érkezőkhöz, kórházban tartózkodókhoz, amit fontosnak tartanak közölni.

 
A válaszokat előre is köszönöm!
 

Tisztelettel:
 

Úgy gondoljuk, hogy a hiteles tájékoztatás nem abban merül ki, hogy más újságok cikkeit másolgatjuk (amelyekre egyébként semmilyen rálátásunk sincs). Jelenleg is van több olyan információnk, ami az új típusú koronavírus fertőzéssel és Vas megyével kapcsolatos, ezek megerősítésére, vagy cáfolatára azonban nincs lehetőségünk a kórház hozzáállása miatt. Hozzátesszük: ha a szenzációhajhászás lenne a célunk, akkor közzétennénk ezeket, de ahogyan eddig, így ezután sem élünk ezzel a módszerrel.

Jelezzük, hogy több alkalommal éppen a Markusovszky kórházzal kapcsolatban felröppent pletykákat szerettük volna cáfolni (pl. bántalmazott beteg, akiről később tényleg kiderült, hogy a sérüléseit máshogyan szerezte), illetve az ott dolgozók védelmében készítettünk volna cikket (a sürgősségin randalírozó ellátott), de a megkeresésünk azokban az esetekben is a lomtárban landolhatott.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.