Barion Pixel
2017. március 18.

Eláruljuk, milyen messze volt a Yeti a hegytől - kisorsoltuk a nyertest

Facebook-on hirdettük meg azt a játékot, amiben olvasóink megtippelhették, milyen messze lehetett a képen látható magyar rendszámú Skoda Yeti rendőrautó a háttérben feltűnő havas hegytől. Érkeztek tippek 4, de 900 kilométeres távolságra is.

Emlékeztetőül megmutatjuk a képet, ami alapján meg kellett tippelni a távolságot.

Fotó: Tánczos Mihály

A leírásban adtunk némi támpontot is, de erre csak kevesen jöttek rá. Az, hogy a magyar Yeti rendőrautó egy baleset helyszínén állt, bekapcsolt fényhíddal, az alapos okot ad azt feltételezni, hogy a kép Magyarországon készült. A baleset Tormásliget közelében történt, de akik látták az akkori képeket, nem biztos, hogy összekötötték a feladványban mutatottakkal.  Itt lehet megnézni a balesetről szóló beszámolónkat.

A tormásligeti baleset

A balesethez nagylátószögű objektívvel készítettünk fotókat, a roncs közeléből. Ekkor ragyogott fel a távolban a havas hegycsúcs, azonban mire visszamentünk egy másik objektívért, addigra újból borongósra váltott az idő.

Ennek ellenére csatlakoztattuk az 500 mm-es objektívet és elindultunk a szántóföldön, hogy a zoom-objektívvel egy képbe foglaljuk a Yetit és a havas hegyet. A kép elkészítését nehezítette, hogy viharos szél fújt, 500 mm-en fotózva pedig már a kis rezdülések is csúnya bemozdulásokat okoznak. Még az utolsó pillanatban kaptuk el a hegyet, néhány perc múlva már nem látszott a baleseti helyszínről. Megmutatjuk azt is, hogy mobiltelefonnal mi látszott arról a helyről, ahonnan a hegyes-yetis képet készítettük. Csupán ennyi:

Mobilfotó a helyszínről

És egyben ez a magyarázat arra is, miért tartja sok ember hihetetlennek, hogy nem Photoshop-pal készítettünk montázst, hanem ez valóban egy manipulálatlan kép. A teleobjektív ugyanis "összenyomja" a teret, ahogy arra már korábban is mutattunk meghökkentő példát.

Mobilfotó a helyszínről

Nem manipuláció

Több üzenetet is kaptunk arról, hogy rosszul vágtuk ki a rendőrautót egy másik képből, mert elfelejtettük kiretusálni az eredeti hátteret, az látszik a kocsi kerekei között. A nagy leleplezés azonban nem jött be, a képen a Yeti kerekei között a szántóföldön, mélyebben álló balesetet szenvedett autó látszik, ez a baleseti beszámolónkban közölt képekből jól kivehető. Továbbra sem teszünk hozzá a képeinkhez más képekből átemelt objektumokat. Nekünk a valóság is épp elég...

Fotó: Kránitz József

Áruljátok már el, milyen messze vannak egymástól?

A baleset helyszíne melletti szántóföld és az ausztriai Schneeberg közötti távolság légvonalban kb. 80 kilométer és ezen a távolságon kellett "tisztának" lenni a levegőnek. Arról, hogy nagyjából milyen messzire lehet ellátni itt olvasható egy közérthető írás.

A Skoda Yeti és Schneeberg távolsága

És a nyertes...

Nos, a sok hozzászólás miatt végül nem egy, hanem két nyertest hirdettünk. Ráadásul az elsőként kisorsolt Fodor Balázs tökéletes tippet adott, így jár neki a különdíj is, egy Tinódi Sebestyén tiszteletére kibocsátott 2000 forint névértékű pénzérme formájában. Második nyertesünk, Csitkovics Bence sem tippelt rosszul, de a 70-90 kilométeres sávba már nem fért be a 61 km-es tippel.

Nyertesek

Nyerteseinknek gratulálunk és reméljük, hogy a tippelés közben sikerült kicsit elgondolkodtatni játékosainkat. Mindenkinek köszönjük a tippeket!

Nyereményjátékaink szabályzata ide kattintva érhető el.

Eláruljuk, milyen messze volt a Yeti a hegytől




Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.