2015. március 27.

Eláruljuk, milyen messze volt a repülő a roncstól

Egy hete egyszerűnek tűnő kérdést tettünk fel: a manipuláció nélküli képen milyen messze van a szántóföldön álló repülőgép egy autóroncstól? Ketten tudták 100 méteren belüli pontossággal megtippelni. Most eláruljuk a távolságokat.

Itt közelinek tűnik a repülőgép

Ez volt az alapkép, ez alapján kérdeztük, milyen messze van a lökhárító (1.), a repülőgép (2.), az árokban a becsapódási nyom (3.) és a fa (4.) a roncstól. A Facebook-on több bejegyzés alatt is találgattak azok, akiknek megmozgatta a fantáziáját a kérdés. Sokan 40-50 méterre tették a repülőgépet és 3-10 méterre a fát. Volt olyan is, aki azt mondta, ez biztosan beugratós kérdés, ezért a repülőgép legalább 100 méterre van. A következő képtől talán ők is vakarják a fejüket.

G0016628

A számok ugyanazokat a helyszíneket jelölik. Így a száz méter sem tűnik reálisnak, bármilyen soknak is tűnt elsőre. Megmutatjuk azt is, honnan készült a fotó teleobjektívvel.

Innen már nem tűnik közelinek

A kép jobb alsó sarkában jelölt nyílnál álltunk, amikor a kép elkészült. Akit a technikai adatok is érdekelnek: 350 mm gyújtótávolság, f22, 1/400s. És milyen az, amikor teleobjektív helyett nagylátószöggel fotózunk a roncs mellől? Ilyen...

suzuki_2

Már ezen a képen is jól látszott, milyen messze van a repülőgép. (24mm, f8, 1/250s)

És akkor jöjjenek a számok, a távolságokkal. Az árokban a becsapódás nyoma 19 méterre van a roncstól (nagyon sokan 1-3 méterre tippelték), a fa 39 méterre található (tippek alapján 3-10 méter), a repülőgép pedig 452 méterre parkolt, amikor fényképeztünk. (A legtöbb tipp alapján 40-80 méterre lehetett). Megmutatjuk a repülőgép felől is.

G0016709

A tanulságot mindenki vonja le maga azzal kapcsolatban, vajon egy szerkesztés, manipuláció nélküli kép átverheti-e az agyunkat...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.