Barion Pixel
Szerző: Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség / TEK 2019. február 27.

Videó: Így rohanta le a TEK a beregsurányi határátkelőt

Az akcióban 16 pénzügyőrt vettek őrizetbe, akik a gyanú szerint pénzt fogadtak el különböző előnyökért cserébe.

Frissítve 16:40

Korábban írtuk

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben a Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség – szinte napra pontosan két évvel a hasonló akció után – 2019. február 26-án összehangolt nyomozati cselekményeket hajtott végre.

Fotó: Terrorelhárítási Központ

Az akcióban a Budapesti, Kaposvári és Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészségek állományába tartozó ügyészek is részt vettek, de a végrehajtásában közreműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálat, a Készenléti Rendőrség és a Terrorelhárítási Központ is.

Fotó: Terrorelhárítási Központ

Az együttműködő szervek az elkövetők elfogása, valamint további bizonyítékok beszerzése céljából motozást, továbbá a közúti határátkelőhely érintett részein és az egyes terheltek lakó- és tartózkodási helyén kutatást hajtottak végre, majd az elkövetőket az ügyészek gyanúsítottként hallgatták ki.

Fotó: Terrorelhárítási Központ

A megalapozott gyanú szerint a Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen szolgálatot teljesítő pénzügyőrök a Magyarország területéről Ukrajnába kilépő és általános forgalmi adót visszaigénylő személyektől a hivatalos eljárásuk során rendszeresen jogtalan előnyt, jellemzően készpénzt fogadtak el.

Fotó: Terrorelhárítási Központ

A pénzügyőrök a korrupciós tevékenységet egymás cselekményeiről tudva, az adott szolgálatban dolgozó osztályvezetők segítségével rendszeresen és szervezett módon, 2018 novemberétől végezték.

Fotó: Terrorelhárítási Központ

A vesztegetést elfogadó pénzügyőrökkel az ügyészség 151 rendbeli bűncselekmény megalapozott gyanúját közölte, a terhükre rótt legsúlyosabb bűncselekmény – a bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette – büntetési tételének felső határa 24 év szabadságvesztés.

Fotó: Terrorelhárítási Központ

Az ügyben gyanúsítottként kihallgatott 16 pénzügyőr – akik között 5 tiszti rendfokozatú – őrizetben van, az ügyészség valamennyiük letartóztatását indítványozza. A kényszerintézkedés elrendelésének tárgyában a Debreceni Járásbíróság jogosult dönteni.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.