Szerző: Szombathelyi Járási Ügyészség 2019. október 03.

Azbesztet és állati maradványokat tartalmazó hulladéklerakásokkal kapcsolatos ügyek a bíróságon

Azbeszt tartalmú hullámpalát is tartalmazó építési törmeléket rakott le szabálytalanul egy férfi Vas megye egyik településén, a Szombathelyi Törvényszék jogerősen 200 ezer forint pénzbírságra ítélte. Egy másik esetben szürkemarha vágási hulladékát rakta le árokpartra egy férfi Szombathelyen, vádat emeltek ellene.

A hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt indult büntető ügyben az ügyészi fellebbezés alapján, másodfokon eljáró Szombathelyi Törvényszék megállapította annak az elsőfokon felmentett vádlottnak a bűnösségét, aki hullámpalát is tartalmazó építési törmeléket helyezett el egy ház udvarán 2017. áprilisában egy Szombathely közeli településen.

A hullámpala azbesztet tartalmazó veszélyes hulladék.

A vádlott a hatóság által nem engedélyezett helyen rakta le a hulladékot, ezért fennállt a veszélye, hogy a rákkeltő hatású azbesztrostok a levegőbe kerülnek vagy az eső hatására a földbe és a talajvízbe mosódnak.

A Szombathelyi Törvényszék az ügyészi indítvánnyal egyezően a vádlottat 200.000 forint pénzbüntetésre ítélte. Az ítélet jogerős.

Szürkemarha belsőségeket, csontot, bőrt szórt ki az árokpartra egy férfi Szombathelyen

Szombathelyi Járási Ügyészség hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki hatósági engedély nélkül helyezett el veszélyes hulladékot 2019. áprilisában Szombathelyen.

A vádirat szerint a vádlott szürkemarha vágásából származó hulladékot, belső szerveket, csontot, faggyút és marhabőrt rakott le egy füves árokparton és az árokban.

Ezek a szerves anyagok bomlásuk során fertőzést okozhatnak, ezért engedély nélküli elhelyezésük veszélyeztette a környezetet és az emberi egészséget.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

A címlapkép illusztráció.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.