Barion Pixel
Szerző: 112Press Videó forrása: Vasi Mozaik / Savaria Filmstúdió 2020. március 30.

Vasi retró videók: Űrhajós és Kodály Szombathelyen, autóstalálkozó, békemenet, úttörők a KRESZ parkban 1966-ban

Híradórészletek 1966-ból, Vas megyéből. A hanghiba ellenére érdekes belekukkantani, milyen élet zajlott 54 évvel ezelőtt a megyében. Utcaképek, emberek és események, amikről 54 évvel ezelőtt beszéltek Szombathelyen.

Nemzetközi autóstalálkozó Kőszegen és káldi vígasságok

Elsőre talán furcsa lehet, hogy az osztrák határ mellett fekvő kisvárosban tartottak nemzetközi autóstalálkozót 1966-ban, amikor a hatóságok rettegtek attól, hogy az emberek disszidálnak. A számokat hallva pedig sok mai programszervező vakarhatja a fejét. A kőszegi rendezvényre 740 autó és 18 autóbusznyi vendég érkezett, összesen 3000-nél több embert látott vendégül a kisváros.

Az összeállítás második részében a káldi szüreti vígasságokba kapunk betekintést, képeket láthatunk a karneváli hangulatról, a lovasversenyről, illetve a vidék legszebbjének nevezett Hubertus kisvendéglő is megnyílt, egy szarvasborjú megszoptatása után. Az asztali hordóból csapolt bort egy húzásra küldték le a garaton a káldi legények.

Kodály Zoltán Szombathelyen

Tánccal, énekkel és virágokkal köszöntötték a gyerekek a Művelődési és Sportházban a 84 éves Kodály Zoltánt és feleségét, Péczely Saroltát, akik a Hámán Kató Általános Iskola ének-zenei tagozatának jubileumi kiállítására és hangversenyére érkeztek Szombathelyre. A videó végén – ahogyan sok összeállításunknál megszokott – korabeli újságcikkből olvasható részletes beszámoló az eseményről. Kodály Zoltán a következő év márciusában hunyt el.

Úttörő avatás, atlétikai bajnokság, élet a KRESZ parkban, járőrverseny

Maradjunk továbbra is az MSH-nál, ami előtt úttörőket avattak, majd képeket láthatunk az Úttörő Atlétikai Bajnokságról. A KRESZ park járművei még teljes pompájukban ragyognak és a parkot arra használták, amire létrejött, azaz az ifjúságot tanították szabályosan közlekedni. (Manapság is nagyon fontos lenne…) Az összeállítást a járőrverseny képsorai zárják.

Autós és motoros békemenet Vietnámért, a békéért

A szombathelyi Lenin szobor elől indult az autós békemenet Szentgotthárdra, zuhogó esőben. A kilométerekre elhúzódó kocsisorban nagy odafigyelést igényelt a vezetőktől a számukra szokatlan konvojban való haladás.  „A háborúra emlékezünk és a békét köszöntjük!” – ez volt a mottója a rendezvénynek, aminek kapcsán szót emeltek az imperialisták vietnámi beavatkozása ellen is.  Számunkra érdekesek voltak az útról készült vágóképek.

A világ első űrsétáját végrehajtó Leonov Szombathelyen

A tavaly októberben elhunyt Alekszej Arhipovics Leonov marsall érkezésére felbolydult a vasi megyeszékhely. Ma már nehéz elképzelni, micsoda szenzáció lehetett a 60-as években az, hogy egy ember sétát tett a világűrben. Márpedig Leonov a világon elsőként tette meg ezt, igaz, csak a lélekjelenlétén – és szabályszegésen – múlt, hogy túlélte az űrsétát. A világűrbe kilépve ugyanis az űrruhája a belső nyomás miatt felfújódott és Leonov nem fért vissza a zsilipbe. Így választania kellett, vagy hős halott lesz a világűrben lebegve, vagy szabályt szegve kiereszti a levegőt. Az utóbbit választotta. A megpróbáltatásai azonban nem értek véget. A VOSZHOD-2 nem a kijelölt célponton, hanem attól 2000 kilométerrel arrébb, az Urál vadonjában, másfél méteres hóba szállt le. Mentőexpedíciót indítottak a kapszula két űrhajósának felkutatására, ami sikerrel járt.

Leonov a világűrben - a Magyar Posta bélyege
Leonov túlélt egy Brezsnyev ellen tervezett merényletkísérletet és társa betegsége miatt nem lehetett tagja az első űrállomás, a Szaljut legénységének. A páros helyett repülő űrhajósok életüket vesztették a Földre való visszatérés közben, műszaki hiba miatt.

Leonov Szombathelyen elmondta, hogy közeleg az idő, amikor ember lép a Holdra (ez három év múlva megvalósult) és biztos volt benne, hogy az az űrhajós is ellátogat Szombathelyre. Az űrverseny ezen részét azonban elbukták a szovjetek, az amerikai Neil Armstrong pedig tudomásunk szerint nem járt Vas megyében. Leonov 1975-ben a Szojuz-19 parancsnokaként részt vett a világ első nemzetközi űrrepülésében. A szovjet űrhajós Tom Stafforddal fogott kezet Franciaország felett, miután a Szojuz összekapcsolódott az Apollóval. Ez nem csak technológiai értelemben számított szenzációnak, hanem az USA és a Szovjetunió közötti feszült viszony enyhülését is szimbolizálta.  

II. Országos Sportnapok (OSN) és Európa legerősebb emberei Szombathelyen

Hatalmas „trollkodással” kezdődik a Nemzetközi Egyéni Súlyemelőverseny beszámolója. Az operatőr ugyanis hosszan mutatja az üres széksorokat a sportház szélén. A nézők valószínűleg a háta mögött, középen foglaltak helyet, de az üzenet egyértelmű: a kutya sem kíváncsi erre a versenyre.

A II. Országos Sportnapokon rendezett sorokban vonult zászlólengetve több száz fiatal. A koreográfált mozdulatokon kívül a sporteseményből is kapunk ízelítőt. Kíváncsiak lennénk, hányan vállalnák be ma, hogy magasugrásnál szivacs helyett homokkupacba érkezzenek? Az összeállítást néptáncegyüttes zárja.

Nemzetközi Táncverseny ’66

Tömött lelátókkal rendezték meg a Savaria Napok ’66 keretében a Nemzetközi Táncversenyt és a Nemzeti Táncbajnokságot

Az eseményt a televízió is közvetítette.

Gömb gáztároló épült Szőlősön

A bevezetőben megemlítik, hogy 1945-ben 1000 fogyasztó 3400 köbméter gázt használt el, míg 1965-ben 5580 fogyasztó napi fogyasztása már 27 ezer köbméter gáz. Szombathely határában, Szőlősön 20 ezer köbméteres gömb gáztároló épült. Hetényi Lajosné meg is örökítette festővásznon az ipari létesítményt. A tárolóba vasúti kocsikon szállították a gázt, egy-egy ilyen kocsi 5 ezer köbmétert szállított.

A videó végén egy összeállítás látható a Magyarszombatfai Kerámia Vállalat szombathelyi szakkörén készült munkákból. Érdekesség, hogy a gyár 1965-ben 9 hónap alatt 600 darab hordozható cserépkályhát gyártott, de megkezdték a művészmázas cserépkályhák gyártását is. Egyéb termékeikből Angliába és Lengyelországba exportáltak.

Tojótyúk hibridek Nagykölkeden és Őrség bolt Szombathelyen

A gazdasági versenyben nem mellékes, hány tojást tojik egy tyúk egy évben. Nagykölkeden az egész megyéből csodájára jártak a tojótyúk hibrideknek, amelyek megfelelő tartás mellett 50 százalékkal több tojást tojtak  A new-hampshire fajtából állították elő a középnehéz testû tojóhibrideket. Az emberek és az utcakép miatt is érdemes megnézni a felvételt.

A kirakatban tükröződő szombathelyi villamos képével kezdődik a következő híradórészlet, amely arról tudósít, hogy a Berzsenyi téri üzletsoron őrségi bolt nyílt, szobrokkal, kerámiákkal, szőttesekkel.

Vasi Retró 2.

Készítette a Savaria Filmstúdió

Nagy köszönet illeti azokat, akik az 1960-as években rögzítették sok más mellett a fenti képsorokat is. Így Palkovits Máriát, Módos Gábort, Záriczky Gyulát, Weszelits Jenőt, Radó Gyulát és Domokos Attilát. A filmrészletek segítségével bepillantást nyerhetünk Vas megye évtizedekkel ezelőtti életébe.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.