Barion Pixel
Szerző: Vas Megyei Főügyészség Fotó: 112Press 2021. szeptember 16.

Felfüggesztettet kérnek a kutyáját sanyargató férfira - zsaroló, balesetet okozó és áfacsaló ellen emeltek vádat

Kutyáját súlyosan elhanyagoló és az állat csonttöréséről nem gondoskodó férfi, balesetet okozó sofőrök és zsaroló ellen emeltek vádat Vas megyében.

A Sárvári Járási Ügyészség állatkínzás bűntette miatt emelt vádat azzal a férfival szemben, aki elhanyagolta a kutyája gondozását, ami miatt az állat maradandó egészségkárosodást szenvedett.

A vádirat szerint a két éves keverék kutya még kölyökkorában került a vádlotthoz. Ezt követően a kutya combcsonttörést szenvedett, azonban a vádlott nem vitte el állatorvoshoz. A törött csont rosszul forrt össze, a kutya lába eldeformálódott.
A vádlott továbbá nem adott megfelelő mennyiségű eledelt és vizet a kutyának 2021. tavaszán, ezért az állat kórosan lesoványodott.

Combcsont törés kutyánál - A kép illusztráció, fotó: animalclinicofbillings.com

A Sárvári Járási Ügyészség felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben.

Zsarolással szerzett pénzt

A Körmendi Járási Ügyészség zsarolás bűntette miatt emelt vádat azzal a rovott múltú férfival szemben, aki fenyegetéssel szerzett pénzt két ismerősétől több éven át Körmenden.

A vádirat szerint a vádlott nemcsak fenyegette, hanem többször meg is verte az egyik sértettet, hogy elérje, hogy pénzt adjon át neki. A fenyegetések és a verések hatására a sértett átadta a munkabérét a vádlottnak, kölcsönt kért az ismerőseitől,
amit azután a vádlottnak adott, hitelt vett fel a saját nevében, de ténylegesen a vádlott részére, sőt a bankkártyáját is átadta a kóddal együtt a vádlottnak, amiről azután a vádlott a belátása szerint vett fel különböző összegeket. A vádlott 4,4 millió
forint kárt okozott a sértettnek 2017. őszétől kezdve 2019. őszéig.

A másik sértettet a vádlott azzal fenyegette, hogy megveri őt, az élettársát és a kiskorú gyermekét, ha nem ad neki pénzt. A sértett félelmében a munkabére egy részét, az étkezési utalványait, ékszereket és műszaki cikkeket adott át a vádlottnak,
valamint hitelt is vett fel a saját nevében, de ténylegesen a vádlott részére. A vádlott 3,2 millió forint kárt okozott a sértettnek 2017. tavasza és 2018. márciusa között.

A Körmendi Járási Ügyészség börtönbüntetés kiszabását és vagyonelkobzás alkalmazását indítványozta a vádlottal szemben.

Ittasan ütött el gyalogost

A Szombathelyi Járási Ügyészség súlyos testi sértést okozó ittas vezetés bűntette miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki enyhe fokban ittasan vezette az autóját, amivel elütött egy gyalogost Kőszegen, 2020. novemberében.

A vádirat szerint a vádlott későn vette észre az úttesten balról jobbra átkelő időssértettet, akit vészfékezést követően elütött.

A sértett a motorháztetőre csapódott, majd az úttestre esett és súlyos sérüléseket szenvedett. A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Kőszegi Járásbíróság fog dönteni.

Megcsúszott, ütközött

A Szombathelyi Járási Ügyészség közúti baleset okozása miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, aki fékezett egy előtte forgalmi okból megálló jármű mögött, megcsúszott a nedves úttesten, és áttért a szemközti sávba 2020.
augusztusában a 834. számú főúton, amikor Mersevát felől Celldömölk irányába közlekedett.

Többen megsérültek a 834-es főúton 2020. augusztusában

A vádirat szerint a vádlott összeütközött a szemből érkező járművel, kinyílt a gépkocsija csomagterének ajtaja és a rakománya az úttestre hullott, ahonnan egy autókerék nekicsapódott a keresztező úton forgalmi okból várakozó járműnek.

A vádlott jobb első utasa súlyos, míg a vádlott, a szemből érkező jármű vezetője és az utasa könnyű sérülést szenvedett a balesetben.

Megcsúszó jármű okozott súlyos balesetet

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Sárvári Járásbíróság fog dönteni.

Számlákkal trükköztek

A Szombathelyi Járási Ügyészség bűnszövetségben elkövetett adócsalás bűntette miatt emelt vádat – mások mellett - az ellen a két férfi ellen, akik valótlan tartalmú számlákat szereztek be és szerepeltettek egy cég adóbevallásában, és ezzel 23 millió forint kárt okoztak a költségvetésnek 2017-2019. években.

A vádirat szerint az egyik vádlott megállapodott az adóbevallást benyújtó, szombathelyi székhelyű gazdasági társaság tényleges irányítását végző vádlottal abban, hogy meg nem történt gazdasági eseményekről kiállított számlákat fog
beszerezni a részére a céget terhelő általános forgalmi adó csökkentése érdekében.

A vádlott 141 darab valótlan számlát szerzett be, részben a közreműködésével alapított, tényleges gazdasági tevékenységet nem végző cégektől.  A valótlan adóbevallásokat benyújtó céget irányító vádlott megtérített 8,5 millió forintot a költségvetést ért kárból.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a kárt részben megtérítő vádlottal szemben felfüggesztett, társával szemben pedig végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A címlapkép illusztráció. (Forrás)

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.