Szerző: Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2017. március 24.

Tűzoltó testvérpár élesztett újra egy idős férfit Sárváron

Sikeres újraélesztést hajtott végre március huszonnegyedikén reggel a sárvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság két tűzoltója: a laktanya mellett lévő buszpályaudvaron lett rosszul egy idős ember, a segítségére siető testvérpár a parancsnokságon elhelyezett félautomata defibrillátorral mentette meg a férfi életét.

Pénteken reggel a sárvári buszpályaudvaron várakozó emberek között lett rosszul egy idős férfi, a közeli büfé tulajdonosa észrevette, hogy baj van, és azonnal segítséget hívott. A hangos segélyhívást meghallották a szomszédos tűzoltóságon is. Az éppen szolgálatváltást végrehajtó laktanyából egy testvérpár, Veiczer Krisztián és Veiczer Vilmos tűzoltó főtörzsőrmester reagált a leggyorsabban, felkapták a parancsnokságon lévő félautomata defibrillátort és segíteni siettek.

Veiczer Krisztián és Veiczer Vilmos

A földön fekvő férfinek ekkor már se a pulzusát nem tudták kitapintani, sem légzést nem tapasztaltak nála, ezért azonnal megkezdték az újraélesztést. A lélegeztetést és mellkaskompressziót követően a félautomata defibrillátor segítségével sikeresen visszahozták az idős embert az életbe. A testvérpár mindeközben értesítette a mentőket, akik néhány percen belül meg is érkeztek. A mentőszolgálat szakemberei stabilizálták a férfi állapotát és kórházba szállították. A gyors segítségnyújtásnak köszönhetően a nyugdíjas férfi túlélte az esetet.

A Veiczerek már gyermekkoruk óta tűzoltók szerettek volna lenni – Krisztián álma 1995. áprilisában, míg öccséé, Vilmosé 2002. októberében vált valóra, most már mindketten a sárvári hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományában szolgálnak. Veiczer Krisztián gépjárművezetőként és a HUNOR mentőszervezet tagjaként, míg Veiczer Vilmos beosztott tűzoltóként őrzi a város biztonságát.

A halálom óta nem gyújtottam rá

2011-ben egy olyan nagypapával beszélgettünk, akit Szombathely egyik forgalmas útja mellett élesztettek újra. Az írás ide kattintva olvasható.

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.