Barion Pixel
2015. május 09.

Sikeres újraélesztés az IPA és 98.HSC horgászversenyén

A versenyzők először azt hitték, hogy a pár pillanattal korábban még viccelődő nyugdíjas rendőr megbotlott és elesett, de kiderült, hogy sokkal nagyobb a baj: megállt a szíve. A csapattársak azonnal segítettek és sikerrel jártak.

Szabó Zoltán rendőr főtörzszászlós semmit sem fogott a nemzetközi rendőrszervezet (IPA) és a 98.HSC szombathelyi horgászversenyén, de amikor a kislánya „Apa, nagyon büszke vagyok rád!” kijelentéssel bújt hozzá, akkor láttuk, hogy mégis nagy csatát nyert.  Csapatmunka volt – mondja, a többi horgász felé mutatva, akik ma úgy mennek haza, hogy megmentették egy társuk életét.

Volguska Mihály, Szabó Zoltán és Biró Zoltán - azonnal tették, amit kellett

Szabó Zoltán reggel elfoglalta a neki kisorsolt helyet a szombathely-újperinti Ponty tanyán és a verseny kezdete után nem sokkal azt látta, hogy távolabbi helyet elfoglaló nyugdíjas kollégája a hátán fekszik, kezei pedig az égnek álltak. Először azt hitte, megbotlott egy ágban és elesett, hiszen pár pillanattal korábban még viccelődött és ugratta a társait. Aztán a szomszédai kiabáltak: gyertek gyorsan, Laci rosszul van!

-Azonnal mentünk segíteni. A feje teljesen elkékült, nem mozdult. Azonnal beugrott, amit a rendőrségen tanultunk, légzés és keringésvizsgálatot végeztem és sem légzése, sem pulzusa nem volt. Azonnal elkezdtem a harmincas szívmasszázst, miközben kollégáim hívták a mentőket és biztonságos távolságba kísérték a gyerekeket – elevenítette fel a történteket Szabó Zoltán. – Aztán az egyik harmincasba „beleugrott” Laci, lett légzése, keringése. Mentési testhelyzetbe fektettük. A mentők nagyon gyorsan kiértek.

Itt lett rosszul az egyik versenyző

A tó másik felén egy horgász elmondta, az újraélesztett férfi úgy vette a levegőt, mint ha horkolna. Tisztán lehetett hallani messzebbről is. Szorítottak, hogy sikerüljön az újraélesztés.

Szabó Zoltán először élesztett újra embert. Azt mondja, nagyon jó érzés, hogy sikerült és igazi csapatmunka volt. Mindenki segített valamiben.

-Talán furcsán hangzik: tudtam, hogy meghalt, de nem fogtam fel. Azon pörgött az agyam, hogy mit hogyan csináljunk. Nem volt idő megijedni. Csináltuk, amit kell. 

DSC_3538

Az újraélesztett horgászt a mentők eszméletlen állapotban szállították kórházba, társai remélik, hamar felépül és a következő horgászversenyen együtt emlegethetik azokat a pillanatokat, amikre László nem emlékszik, mert éppen holtan feküdt a tó partján.
Nagyon büszke vagyok az apukámra! - ragyogott Szabó Zoltán kislánya, Johanna
Servo per Amikeco - azaz "barátsággal szolgálni". Ez az International Police Association (IPA) jelmondata. A horgászversenyen résztvevő volt és jelenlegi rendőrök, határőrök és egyéb szervezetek tagjai a reggeli események után a szokottnál erősebben szorították meg egymás kezét búcsúzáskor. Nem mondják, de tudják: ma rajtuk múlt egy ember élete. Ilyenkor elég néhány perc tanácstalanság ahhoz, hogy a bajba került emberen már ne lehessen segíteni.

Veresnyzők

A verseny egyébként rendben lezajlott és a szentgotthárdi Takács Ferenc nyerte. A halakat a mérlegelés után visszaengedték a tóba.

Az IPA Szombathely és a 98.HSC horgászversenye Szombathelyen



Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.