Barion Pixel
Szerző: TM; Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság; Fotó: Benkő Sándor 2015. október 16.

Nem a rekord a legfontosabb az újraélesztési rekordkísérletnél

Szombathely visszaszerezte az újraélesztési rekorder címét. Ennél azonban sokkal fontosabb, hogy minél többen halljanak az újraélesztésről és ne essenek pánikba éles helyzetben.

A legtöbb ember élete folyamán nem találkozik olyan helyzettel, amikor valakit újra kellene éleszteni. Mégis adódhat olyan szituáció, amikor egy közeli családtagunk, ismerősünk, vagy akár egy ismeretlen élete múlik azon, hogy hogyan reagálunk szívmegállás esetén.

tmReanimal_bs18

Ilyenkor nincs idő fel-alá szaladgálva sopánkodni, vagy ijedten azon töprengeni, hogy mi is a mentők száma. Cselekedni kell, mégpedig mielőbb. Néhány perc tétlenség itt konkrétan halált jelent. Az újraélesztésről való beszéd, a reanimációs programok sokak számára unalmasak lehetnek, de ez segít abban, hogy szükség esetén tudjuk mit kell tenni, vagy legalábbis legyen valami elképzelésünk a dologról.

Elrontani nem lehet - alapvető igazság, amit meg kell érteni. Egy klinikai halott ember állapotán tényleg nem lehet rontani. Ha nem nyúlunk hozzá, akkor beáll a biológiai halál, a szív nem kezd el magától újra dobogni. Ha pedig hozzányúlunk, akkor esélyt adunk a túlélésre. Eltörtük néhány bordáját? Ha meghal, akkor nem igazán számít, ha viszont sikerül újraéleszteni, akkor néhány hét alatt meggyógyul. És egy törött bordájú édesanya elmondhatatlanul jobb, mint ugyanő eltemetve.

tmReanimal_bs08

Szombathely polgármestere mentőfőorvosként igazolt át a politikusnak és évekkel ezelőtt a fejébe vette, hogy minél több embert megismertessen az újraélesztéssel és ez nem csak üres frázis maradt. Üzemekben, állami intézményekben, fegyveres szerveknél "nyomták" már több ezren az ambubabákat. Sokan először próbálkoztak az újraélesztés elsajátításával, ami hasonló, mint a kerékpározás. Ha valaki megtanulta, akkor  nem fogja egyhamar elfelejteni.És minden évben olvashatunk sikeres újraélesztésekről, amit nem a mentők hajtanak végre.

Idén májusban a nemzetközi rendőrszevezet horgászversenyére látogattunk, ahol kiérkezésünkkor nem a fogott halak nagysága volt a téma, hanem a sikeresen újraélesztett horgásztárs, akinek váratlanul megállt a szíve. A volt rendőrnek óriási szerencséje volt, társai tudták, mi a teendő. Addig "nyomták", amíg a mentők kiértek. A férfi ma már ugyanúgy horgászhat, mint május előtt. Az újraélesztésben részt vevő rendőrt, Szabó Zoltánt pedig most is ott láttuk az ambubabák mellett.

DSC_1272

Néhány éve a nyugat.hu részére készítettünk interjút egy újraélesztett nagypapával, akinek ott voltunk az újraélesztésénél és aki azóta rengeteg palacsintát sütött az unokáinak. A "Halálom  óta nem gyújtottam rá" című írás ide kattintva olvasható. Őt a mentők hozták vissza a halálból, ahogy korábban újraélesztették a feleségét is.

Tanulni soha nem szégyen. A vízimentőknél óvodások is megtanulták az alapvető fogásokat, így iskolás korukban már sokkal fogékonyabbak lesznek a helyes technika elsajátítására és örömmel látjuk, hogy nyugdíjasok is letérdelnek az ambubabákhoz. Sokan a befújástól félnek a legjobban, de ha az ellen nagyon tiltakozik az agyuk, akkor a nyomással is sokat segíthetnek, amíg kiérnek a mentők.

DSC_1260

A Katasztrófavédelem közleménye

Az Újraélesztés Nemzetközi Napján Szombathely Megyei Jogú Város szervezésében került sor arra az újraélesztési rekordkísérletre, melynek célja a nemrégiben felállított dunaújvárosi rekord megdöntése és a rekord visszavétele volt.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, majd ezt követően a hatszáz résztvevő kettőszáz bábuval kilenc percig végzett folyamatos újraélesztést.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében 110 fő jelent meg a nagyszabású rendezvényen.

Újraélesztési rekordkísérlet Szombathelyen




A rekordkísérletben ötven hivatásos és önkéntes tűzoltó vett részt. Érkeztek tűzoltók az igazgatóságról, a katasztrófavédelmi kirendeltségekről, a hivatásos tűzoltóparancsnokságokról, valamint a táplánszentkereszti, a nemescsói, a kőszegi és a szombathelyi önkéntes tűzoltó egyesülettől is. Továbbá hatvan fő a SZMSZC Savaria Szakközépiskola  rendészeti szakos tanulóiból került ki.

Részvételünkkel jelentős mértékben sikerült hozzájárulnunk a rekordkísérlethez.

A hitelesítő szervezet a kísérletet sikeresnek minősítette, így az Újraélesztés Nemzetközi Napján Szombathely városa újra a tömeges újraélesztés rekordere.
 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.