Barion Pixel
Szerző: NÉBIH 2019. január 31.

Újabb gyógyhatású varroa atka elleni szert vontak ki a forgalomból

Destruktor 3,2% koncentrátumban – hasonlóan az United Pharma több más készítményéhez – fipronil szennyezést mutatott ki a hatóság laboratóriuma. Ezért a kifejezetten mézelő méheknek szánt állatgyógyászati készítményt kivonta a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A kivonás a termék minden gyártási tételére vonatkozik.

A Nébih jelenleg is vizsgálja az United Pharma Kft. termékeit, miután a laboratóriumi vizsgáltok a múlt héten fipronil szennyezést mutattak ki az Oxxovar 5% oldatban.

A kép illusztráció - Forrás: http://www.hillspet.hu

Az eljárás legfrissebb eredménye, hogy a kifejezetten mézelő méhek varroa atka elleni kezelésére használt Destruktor 3,2% koncentrátum is szennyezettnek bizonyult.

A kép illusztráció - Forrás: www.meheszpont.hu

A Nébih haladéktalanul megtiltotta a termék összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a piacról.

meh2

A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik a Destruktor 3,2% koncentrátum készítménnyel, semmiképp se használja fel! A varroózis gyógykezelésére jelenleg 21 állatgyógyászati készítmény áll rendelkezésre, és számos gyógyhatású termék alkalmas a kiegészítő kezelésre, így a mézelő méhek védelme más szerekkel továbbra is megoldható.

A kép illusztráció - Forrás: www.hvme.hu

Az eljárás során érintetté vált termékek részletes listája megtekinthető az állatgyógyászati termékek jogsértés listáján.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.