Szerző: NÉBIH 2019. január 24.

Frissítés: Méhek elhullását okozhatta az Oxxovar gyógyhatású termék - kivonták a forgalomból

Fipronil szennyezés miatt megtiltotta az Oxxovar 5%-os oldat összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását és felhasználói szintig kivonta a terméket a piacról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Az oxálsav tartalmú gyógyhatású készítmény a mézelő méhek varroa atka okozta fertőzésének kiegészítő kezelésre szolgál. Fontos, hogy a varroózis gyógykezelése, illetve kiegészítő kezelése más, hasonló javallatú állatgyógyászati készítményekkel és gyógyhatású termékekkel továbbra is megoldható.

Frissítés 01.28

Több gyógyszerformára érintően is felfüggesztette az United Pharma Kft. gyógyszergyártási tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2019. január 25-én. Az intézkedésre azután került sor, hogy a cég több állatgyógyászati készítményében is fipronil szennyezést mutatott ki a hatóság.

Az eljárás során a hatóság munkatársai soron kívül ellenőrzést tartottak a gyártóüzemben, ahol vizsgálták a gyártási folyamat dokumentumait és további mintákat vettek.

A laboratóriumi eredmények és a helyszíni ellenőrzés során feltárt szabálytalanságok miatt a Nébih korlátozta az üzem gyógyszergyártási tevékenységét. A hatóság megtiltotta a külsőleges használatra szánt folyadékok gyártását és elsődleges csomagolását.

Az ügyben további készítmények és termékek vizsgálata folyamatban van.

Korábban írtuk:

November-december folyamán több alkalommal is Oxxovar oldattal kezelt méhek elhullását jelentették a méhészek. Az eset felderítését a Nébih komplex laborhálózata és vizsgálati rendszere tette végül lehetővé. A méhészek által leadott termékminták hatóanyagtartalma ugyanis megfelelő volt, a gyanú alapján vizsgált szennyezőanyag is negatív laboreredményt adott. Az egyik esetből származó méhhullákból viszont fipronilt mutatott ki az erre szakosodott laboratórium, így a kezelésre használt termékek is gyanúsak lettek a fipronil szennyezettségre. A szakemberek a méhészek által beküldött bontott és a kereskedelemben fellelhető bontatlan kiszereléseket egyaránt vizsgáltak, és a gyógyhatású termék 4 gyártási tételében is kimutatták a fipronil jelenlétét.

Az eredmények alapján a Nébih megtiltotta az Oxxovar 5% oldat valamennyi gyártási tételének forgalmazását és felhasználását, valamint elrendelte a hazai piacról történő kivonást.  A szakemberek vizsgálják, hogyan kerülhetett bele a méhekre veszélyes hatóanyag a gyógyhatású készítménybe.

meh2

A gyártó további készítményeinek és termékeinek vizsgálata is folyamatban van. Ennek során a hivatal szakemberei kiemelt figyelmet fordítanak a mézelő méhek készítményeire.

A kép illusztráció - Forrás: http://www.hillspet.hu

A Nébih kéri, hogy aki rendelkezik az Oxxovar 5% oldat termékkel, semmiképp se használja fel. A varroózis gyógykezelésére jelenleg 21 állatgyógyászati készítmény áll rendelkezésre, és számos gyógyhatású készítmény alkalmas a kiegészítő kezelésre, így a mézelő méhek védelme más szerekkel továbbra is megoldható.

Név: Varroa destruktor atka

Főkategória : parazita

Alkategória : ektoparazita

A Varroa destruktor atka világszerte elterjedt és nagy veszteségeket okoz a méhcsaládokban.

A kép illusztráció : Forrás: vetagrostore.com

Az alattomos parazitát a magyar méhészek 1978 óta ismerik. Közvetlen kártétele azzal függ össze, hogy a kifejlett méhek és a fiasítás, azaz a lefedett álcák testnedvét szívja. A kikelő, fejlődésükben visszamaradt fiatal méhek élettartama lerövidül, és nem képesek a feladataikat megfelelően végezni. A kifejlett méhek is legyengülnek, ellenálló képességük csökken. Az atkák ezen kívül különféle betegségek, elsősorban vírusok terjesztésében is részt vesznek, és a vírusokkal együtt gyakran a teljes méhcsalád összeomlását okozzák.

A kép illusztráció - Forrás: www.hvme.hu

Az ellene való védekezés évtizedek óta nélkülözhetetlen része a méhészkedésnek és ebben fontos szerepet játszanak az engedélyezett gyógyszerek és a nyilvántartásba vett gyógyhatású készítmények. A szerves savak, köztük a hangyasav és az oxálsav hatékony fegyverek az avatott méhész kezében az atkák elleni küzdelemben. Ezeknek a szereknek nagy előnyük, hogy szemben az ugyancsak hatékony kumafosszal, flumetrinnel és amitrázzal, velük szemben nem alakul ki az atkákban rezisztencia, tehát az idővel nem veszítenek a hatékonyságukból.

Az oxálsav csepegtetéssel, permetezéssel és szublimáltatással is kijuttatható, hatásmechanizmusa nem teljesen ismert. A fiasítás jelenléte gátolja a hatását, de fiasítás hiányában hatékonysága a 90%-ot is elérheti.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.