2017. december 14.

Látványos, tüzes bemutatót kaptunk a tűzoltóktól karácsonyra

Adventi koszorút, karácsonyfát és némi bútort is felemésztett az idei konténertűz, amiben a tűzoltók bemutatták, hogyan terjednek a lángok egy karácsonyi lakástűz alkalmával. Ráadásként égőzsíros bemutatót is tartottak.

Az Interspar parkolóban elhelyezett konténert sokan körülállták, kíváncsiak voltak a szombathelyi tűzoltók már hagyományosnak mondható bemutatójára. A konténerbeli szoba felgyújtása előtt egy gyakori konyhai balesetet is szimuláltak, égő zsíros bemutatóban is részük volt a kilátogatóknak.

Égő zsírra vizet soha!

A szombathelyi ÖTE tagjai "disznóperzselővel" olajat melegítettek és a lánggal égés után 2-3 dl vízzel próbálták meg eloltani, természetesen védőfelszelésben. A kordon mögött biztonságos távolságban álló civilek és a sajtómunkások is érezték a hirtelen fellobbanó olaj lángjának hőjét. Égő zsírra vizet tilos önteni, ha lángra kap egy fedővel kell letakarni, ez a biztonságos módja a tűz kioltásának. A több méteres lángok nagyon meglepték a nézelődő gyerekeket, nem számítottak ilyen nagy lángoszlopra.

Hőkamera

A kicsik nagy kedvence lett a hőkamera, amiben láthatták, hogy a helyiségben hogyan terjed a tűz és merre emelkedik legjobban a hőmérséklet.

Hőkamera+gyerekek

A hivatásos tűzoltók bemutatóján láthattuk, milyen amikor lángra kap az adventi koszorú és elkezd terjedni a tűz egy szobában, majd lángra kap a szék, az asztal, a karácsonyfa és a kanapé. A magas hőmérséklet miatt a plafon közelében elhelyezett , a tüzet időben jelző tűzjelző is kigyulladt és nem szirénázott tovább...

Teljes terjedelmében ég a konténer

Az égő konténert a tűzoltók egy sugárral eloltották, a konténert átvizsgálták és az elszenesedett berendezéseket eltávolították.

Oltják a szobát a konténerben

Az átszerelések alatt Egyed László tűzoltó alezredes, a katasztrófavédelem szóvivője érdekes adatokkal tartotta szóval a tömeget.Megtudtuk, hogy a fenyőfa 280°C-on gyullad meg és hogy egy lakástűznél 800-1000 Celsius fok is keletkezhet.

Egyed László tűzoltó alezredes

A gyakorlat alatt két éles esethez is riasztották a tűzoltókat, az egyik egység egy buszbalesethez vonult a Wesselényi Miklós utcába, a másik pedig egy füstölő autóhoz a Decathlon áruházhoz. Ezután egy harmadik- vízszállító-jármű érkezett a gyakorlat helyszínére.

Látványos, tüzes bemutatót kaptunk a tűzoltóktól karácsonyra
Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.