Szerző: Katasztrófavédelem / Videó: 112Press 2015. december 14.

Karácsonyfától égett ki a lakás - látványos szituációs gyakorlat (videó)

A tűzoltók egy adventi koszorú által okozott tűztől érkeztek arra a gyakorlatra, amin megmutatták, milyen veszélyes a felügyelet nélkül hagyott gyertya és a kétes minőségű izzókkal felvértezett karácsonyfa. Videón mutatjuk meg a gyakorlatot.

Egy adventi koszorú okozott tüzet ma hajnalban Szombathelyen, egy Rohonci úti lakásban. A hálószobában lévő kisasztalon égve maradt az adventi koszorú gyertyája végigégett, és meggyújtotta a környezetét. A tűzben az asztalon található különböző tárgyak, valamint az asztal melletti televízió is roncsolódott, illetve az asztal körül a fal és a konyhai plafon is kormozódott. A lakók eloltották a lángokat, majd értesítették a tűzoltókat, akik tűzeseti helyszíni szemlét folytattak le az esettel kapcsolatban.

 

Az ünnepek közeledtével, a várakozás és készülődés időszakában számos ilyen és hasonló esethez riasztják a tűzoltókat. Legtöbbször az égő adventi gyertyák felügyelet nélkül hagyása, a karácsonyfaizzók elektromos hibája, illetve a konyhai sütés-főzés, készülődés vezet tűz kialakulásához. A lángok pillanatok alatt elharapódzhatnak, és csupán pár perc is elegendő ahhoz, hogy az egész szobát felemésszék.

Ezt szemléltették a tűzoltók a mai, két részből álló gyakorlat során. Elsőként az adventi koszorú égő gyertyáját billentette le a helyéről egy fuvallat, és a koszorú, illetve a helyéül szolgáló kisasztal hamar lángra kapott. A tűzoltók azt is bemutatták, milyen jó szolgálatot tehet ilyen esetben egy kéznél levő pokróc, takaró, amely segítségével a koszorút letartva, az oxigént elvonva, hamar kialudhat a tűz. Persze az időben észrevett, kisebb tüzek eloltásához egy üveg víz is elegendő lehet. Ezért is fontos hangsúlyozni, hogy égő gyertyákat nem szabad felügyelet nélkül, illetve kisgyermekek közelében hagyni. Jelentős szerepe van a megelőzésben a koszorú elhelyezésének is. Lehetőség szerint a koszorút nem éghető tálcán, alátéten helyezzük el, illetve figyeljünk, hogy ne legyenek a közelében gyúlékony tárgyak – függöny, virágok, papírdíszek –, amelyekre a tűz átterjedhet.

 

 

A második szituációban a karácsonyfatűz pusztító erejét mutatták meg a tűzoltók, felhívva a lakosság figyelmét a körültekintő magatartásra. Itt is a legfontosabb szabályok közé tartozik, hogy sem éjszakára, sem pedig ha elmegyünk otthonról, ne hagyjuk bekapcsolva a karácsonyfaizzókat. Az elektromos hibából zárlat keletkezhet, amely miatt tűz üthet ki, percek alatt lángba borítva a fát, a környező bútorokat, a szobát, vagy akár az egész lakást.

A gyakorlaton a tűzoltók a konyhai balesetekre is felhívták a lakosság figyelmét, melyek száma az ünnepek közeledtével szintén megsokszorozódik. A karácsonyi sütés-főzés ideje alatt a háziasszonyok sietnek, hogy minél többféle és minél finomabb ételeket, süteményeket tehessenek le az ünnepi asztalra. Ilyenkor figyelmetlenné válunk, és előfordul, hogy a tűzhelyen felejtjük az ételt, a sütőben a süteményt. Ez esetben is pillanatok alatt megtörténhet a baj, a konyha –valamennyi berendezésével együtt – is nagyon gyorsan a tűz martalékává válhat. Itt is fontos a körültekintés! Ha elmegyünk otthonról, vagy úgy gondoljuk, hogy végeztünk a konyhai teendőkkel, még egyszer győződjünk meg róla, hogy minden berendezést lekapcsoltunk.

A bemutató végén a legfontosabb dologra is kitértek a tűzoltók, mit kell tenni, ha bekövetkezett a baj. Ha tüzet észlelünk, azonnal hívjunk segítséget a 105-ös vagy 112-es segélyhívó telefonszámokat.

A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Vas Megyei Tűzmegelőzési Bizottság célja a bemutatóval az volt, hogy a meghitt, boldog, békés ünneplés érdekében eljuttassa lakossághoz az üzenetet: Az ünnepek alatt is legyünk körültekintőek, fordítsunk kiemelt figyelmet a nyílt láng és az elektromos berendezések használatára, illetve soha ne hagyjuk őrizetlenül a tüzet!

Lángoló karácsonyfától lakástűz - szituációs gyakorlatHozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.