Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2023. március 03.

Miért kellene összetörni a traffipax-házat Szombathely határában? (Videó)

Már áll, de még nem működik a traffipax-ház a 86-os és 87-es főutak közös szakaszánál. Több olvasónk is összetörné, lefestené, megrongálná ezt. Videóban mondjuk el, miért nem jó ötlet ez.

Már elkészült az ún. TrafiBox Szombathely határában, amiről részletesen írtunk az eszköz alapjának elkészülte után. Azt, hogy pontosan mire jó, mi kerülhet bele és kinek kell tartani tőle, részletesen megírtuk több korábbi cikkünkben.

A szombathelyi és a sárvári TrafiBoxról készült írásunknál is több olvasó jelezte, hogy ezt az eszközt meg kellene rongálni, le kellene festeni, össze kellene törni.

Trafibox a 86-os és 87-es utak közös szakaszán, Szombathely határában

Videónk elsősorban nekik szól, de természetesen a szabályokat betartó sofőrök is megnézhetik. A hozzászólásokat pedig örömmel fogadjuk akkor is, ha nem értünk egyet némelyikkel, vagy ha velünk nem ért egyet a hozzászóló. (Kommentet csak nagyon szélsőséges, jellemzően törvénysértő esetekben törlünk.)

TrafiBox Szombathely határában - még nincs benne traffipax

Azt gondoljuk, hogy a dobozba helyezett traffipax nagy tűréshatárral dolgozik, azaz a 70 km/órás sebességkorlátozásnál 88-tól kell büntetést fizetni. Ilyenkor pedig már az autó órája 90+ km/órát mutat.

TrafiBox Szombathely határában - még nincs benne traffipax

Cikkünk megjelenésekor még nincs felszerelve a kamerás forgalomellenőrzésre figyelmeztető jelzőtábla, emiatt még biztosan nem mérnek a TrafiBoxból a rendőrök.

TrafiBox Szombathely határában - még nincs benne traffipax

Ez azonban nem felhívás keringőre, hiszen órákon belül is változhat a helyzet. Az érintett útszakaszon közlekedőknek pedig érdemes hozzászokni a szerkezethez. A legtöbb autós számára ez semmilyen változást nem jelent, hiszen ha eddig is szabályosan közelítették meg a kereszteződést, akkor ezután sem kell fizetniük. Még egyszer mutatjuk a 70 km/órás szakaszra érvényes büntetési tételeket:

70 km/órás szakaszon érvényes büntetési tételek 2023. márciusában

Bár a TrafiBox forgatható, de megítélésünk szerint a jelenlegi helyzetében használják majd, hiszen Csorna irányába a körforgalomnál torlódó autók miatt nem igazán lehet száguldozni, a Körmend felé tartók pedig még pont a körforgalom miatt nem tudnak felgyorsulni.

Szintén olvasónk kérdezte, hogy miért nem állandóan lesz a dobozban a traffipax? Nos, mivel minden megyében csak véges számú (maradjunk annyiban, hogy nem túl sok működő) sebességmérő eszköz van, ezért ezeknek máshol is hasznát veszik. (Tessék csak megkérdezni a 84-es, 86-os, 87-es, 8-as főutak által átszelt kistelepülések polgármestereit, hogy vajon ők haragszanak-e a településükön mérő rendőrökre?)

A TrafiBox önmagában is visszatartó erőt jelent, hiszen mire kiderül, hogy "van-e kutya a kutyaólban", addigra már késő. Ha van, akkor már hiába fékez a gyorshajtó sofőr, várhatja a tértivevényes levelet az üzembentartó a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányság megfelelő osztályától.

A videóban benne hagytunk egy forgalmi szituációt, ahol egy kamion kanyarodik a 86-os főútról a Csaba utcára. Egy nagyon hasonló esetben egy fiatal sofőr beledurrantott egy hasonló módon kanyarodó traktor pótkocsijának hátsó sarkába. Ha az egyébként elsőbbséggel rendelkező sofőr betartja a sebességkorlátozást és előre figyel, akkor a videón látható módon, simán a gázról levett lábbal is elkerülhette volna a balesetet.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.