Barion Pixel
Szerző: 112Press / Tánczos Mihály 2024. március 23.

Lényegesen több a szén-monoxid riasztás, amióta az önkormányzat érzékelőkkel szerelte fel a bérlakásait

Egy 2023. novemberében történt halálos szén-monoxid mérgezést követően a szombathelyi önkormányzat még ugyanabban a hónapban egységesen döntött arról, hogy érzékelőkkel látják el az önkormányzati bérlakásokat és jelentős támogatást nyújtanak a szombathelyi lakástulajdonosoknak is a készülék beszerzéséhez. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyivel ugrott meg a szén-monoxid miatti riasztások száma az év első negyedévében a január végéig kiosztott érzékelők miatt? A válasz nem meglepő: jelentősen.

 Videónkban Balogh Eszter tűzoltó főhadnagy, a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője válaszol a kérdésre.

Az adatokból kiderül, hogy 2024. első három hónapjában Vas vármegyében több riasztás érkezett szén-monoxid miatt, mint 2023-ban összesen.

A szombathelyi önkormányzat január végéig osztotta ki a szén-monoxid detektorokat az önkormányzati bérlakásokban élőknek, illetve jelentős támogatást nyújtanak a lakástulajdonosoknak is. Lakásonként 15 ezer forintig igényelhetik vissza a saját maguk által beszerzett készülék árát, aminek az a feltétele, hogy a megvásárolt CO-detektor szerepeljen a Katasztrófavédelem által közzétett „akkreditált laboratórium által bevizsgált és megfelelőnek minősített szén-monoxid érzékelők” listáján.

Halálos áldozata van a szén-monoxidnak Szombathelyen - középkorú nő az áldozat

Cikkünk írásakor 18 gyártó (márka) 42 készüléke szerepel ezen a listán, azaz bő merítésből lehet választani megbízható készüléket, amelyek jellemzően már 10 évig működnek nem cserélhető akkumulátorról. Az eszközt ezután ki kell cserélni. Ráadásul a véletlenszerűen kiválasztott öt készülékből négynek az ára 15 ezer forint alatt volt, azaz a szombathelyi önkormányzat a feltételeknek megfelelő és ilyen készüléket választó jelentkezőknek a teljes vételárat visszatéríti.

Szén-monoxid érzékelő egy lakásban - a kép illusztráció

Az soha nem derül ki, hogy hány életet mentenek meg a most kiosztott CO-detektorok, mivel normál esetben még jóval azelőtt riasztanak, mielőtt az alattomos gáz komoly egészségügyi problémát jelentene. A friss tapasztalatok alapján sokan „élnek együtt” a szén-monoxiddal - akár évek óta - a nem megfelelően beállított, vagy hibás nyílt égésterű berendezések miatt. A gáz ugyan nem volt jelen akkora koncentrációban, ami komoly egészségromlást, vagy halált eredményezett volna, azonban nem is tesz jót az érintett lakásban élőknek.

Honeywell XC100D

Abban is biztosak vagyunk, hogy ezúttal is lesznek olyanok, akik inkább a hangosan riasztó szén-monoxid detektort iktatják ki, mint hogy szakembert, vagy szerelőt hívjanak a készülékükhöz, aminek a lecserélésére, javítására nincs pénzük, de a túlnyomó többség számára biztonságosabb életet jelentenek ezek a készülékek. Azonban a legprofibb érzékelőnek is csak akkor van értelme, ha megfelelő helyre helyezik ki, amiben a használati utasítás is nagy segítséget nyújt. A videóban is hangzik el tanács ezzel kapcsolatban.

Halálos szén-monoxid mérgezés Toronyban - egy középkorú férfi az áldozat


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.