Barion Pixel
Szerző: Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság / 112Press 2024. január 09.

Jelzett a szén-monoxid érzékelő - három embert szállítottak kórházba, kivizsgálásra

A szombathelyi Szűrcsapó utcában jelzett a szén-monoxid érzékelő, az érintett lakásból három embert szállítottak kórházba. A tavaly novemberi szombathelyi haláleset után rekord gyorsasággal fogadták el a képviselők azt az indítványt, ami szén-monoxid érzékelőt juttathat minden olyan ingatlanba a városban, amelynek fűtése gázzal, vagy szilárd tüzelőanyaggal történik, vagy a lakás nyílt lánggal égő vízmelegítővel, vagy főzőeszközzel van felszerelve

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő egy lakásban Szombathelyen, a Szűrcsapó utcában. A helyszínre a szombathelyi hivatásos tűzoltók mellett a mentők is kiérkeztek - tájékoztatott a Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Az egység műszeres mérései kimutatták az ingatlanban a szén-monoxid jelenlétét, ezért a gázszolgáltató szakembereinek értesítését kérték.

A mentők a lakás három lakóját kórházba szállították további kivizsgálásra.

Haláleset után nagyon gyorsan megelőző programot indított az önkormányzat

Tavaly novemberben egy nő veszítette életét a szombathelyi Malom utcában, szén-monoxid miatt. Az esetről a 112Press helyszíni beszámolója után sokan tudósítottak.

A halállal végződő eset a szombathelyi közgyűlésen is téma volt, a polgármester pedig rövid időn belül egy olyan indítványt terjesztett elő, ami a szombathelyi háztartások szén-monoxid érzékelővel való felszereléséről szólt.  Ezt a képviselők ellenszavazat nélkül elfogadták, még a haláleset hónapjában (!), 2023. november  30-án.

Az önkormányzati bérlakásokat, ahol nyílt égésterű, gázüzemű készüléket használnak még 2024. január 31-ig felszerelik szén-monoxid érzékelőkkel. Ez 1581 háztartást jelent. A város közel húszezer szombathelyi háztartás esetében igény szerint támogatást nyújt a szén-monoxid érzékelő vásárlásához. A támogatás összege a készülék ára, de maximum 15.000 forint. Olyan lakásban élők igényelhetik, ahol a fűtés gázzal, vagy szilárd tüzelőanyaggal történik, vagy a lakás nyílt lánggal égő vízmelegítővel, vagy főzőeszközzel van felszerelve. A támogatásra egy háztartásban  egy személy jogosult, öt évente egyszer és háztartásonként egy érzékelőre lehet felhasználni

A támogatáshoz csatolni kell: 

  • a kérelmező nevére kiállított, a készülék vásárlásáról szóló, 2023. december 1-én vagy azt követően kiállított, 30 napnál nem régebbi számla másolatát, 
  • a készülék jótállási jegyének másolatát,
  • a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozatát arra vonatkozóan, hogy a meghatározott feltételeknek megfelelő lakásban él (a nyilatkozat valódiságát a hatóság környezettanulmány keretében ellenőrizheti).

A támogatási kérelmeket december 1-től lehet leadni egy erre a célra szolgáló formanyomtatványon. Részletek itt találhatók.

Korábbi összeállításunk a szén-monoxidról

A címlapkép illusztráció.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.