Barion Pixel
2021. április 16.

Timike bennégett az autóban, fizessenek hárommilliót! - csalók garázdálkodnak Szombathelyen

Egy szívbeteg nőt hívtak fel azzal a napokban, hogy hozzátartozója meghalt egy balesetben. Miután az asszonyt és férjét sokkolták a hallottak, mondtak jó hírt is. Mégsem a rokonukuk halt meg, hanem a másik fél, de csúnyán megégett a légcsöve és sürgősen szüksége van hárommilió forintra.

Mi is a rossz hírrel kezdünk: újabb áldozata van az unokázós csalóknak. Ezúttal Szombathely belvárosában vertek át egy nyugdíjast és nagyobb összeggel sikerült megrövidíteni a hozzátartozójáért aggódó idős asszonyt. A rendőrök nagyon szeretnének elbeszélgetni a pénzt átvevő illetővel és segítőivel.
 
Közben több helyről is kaptunk információt arról, hogy letiltott számról hívnak embereket a rémtörténetekkel. Egyik olvasónknak a sógornőjét hívták fel, vele beszélgettünk.
 
Timike bennégett az autóban
 
Április 12-én délelőtt, 9:11-kor megcsörrent egy mobiltelefon. Letiltott hívószámmal telefonált egy férfi.
 
-Felvettem a telefont és egy férfi szólt bele. Azt mondta, hogy a kis Timike karambolozott és bennégett az autóban. A férjem, Tímea bátyja is akkor lépett be és a jajjdulásomra megkérdezte, mi történt. Amikor megtudta, hogy meghalt a húga az ajtófélfát fogva remegett - elevenítette fel a történteket Tímea sógornője. -Nem sokkal később a hívó helyesbített. Nem Tímea halt meg, hanem az, akinek az autójába belehajtott, de súlyosan megsérült és már a kórházban vannak.
 
-Azt is mondta, hogy Timinek megégett a légcsöve. Mindjárt adja neki a telefont, de nem beszélhetünk sokat, mert élet és halál között lebeg. Közölte, hogy sürgősen hárommillió forintra van szüksége Tímeának, mert cigányokkal karambolozott és a rendőrségnek is fizetni kell. Ezután átadta a telefont "Tímeának".
 
-Ekkor én már pánikban voltam. Egy hörgő női hangot hallottam. Olyan volt, mint aki fojtogatás közben próbál beszélni. Megismételte, hogy hárommilió forint kell és hozzátette, hogy nem tud beszélni. Kétségbeesetten kérdeztem, hogy honnan adjak hárommiliót, de addigra már újból a férfinál volt a telefon. Megkérdeztem, hol történt a baleset, mire rávágta, hogy a Széll Kálmán utcában és azt is hozzátette, hogy a biztosító három napon belül fizet . Amikor mondtam, hogy nincs ennyi pénzünk, akkor közölte, hogy majd visszahívnak és bontotta a hívást.
 

 

Korábbi felvétel egy unokázós csaló elfogásáról
 
Hívással ellenőrizték a horrortörténetet
 
-Azonnal hívtam Tímea férjét, akitől megtudtam, hogy a sógornőm a munkahelyén van, semmi baja. Két napig rosszul voltam ezután. Szív- és cukorbeteg vagyok, nagyon felzaklatott ez az eset, éjjel is sokszor felébredtem. A férjem is remegett az idegességtől. Többször olvastam már az ilyen csalásokról, de a híváskor olyan sokkot kaptam, hogy nem jutott eszembe. Senkinek nem kívánom ezt az érzést. A betegségem miatt meg is halhattam volna, de a csalókat ez biztosan nem érdekli.
 
Mégsem égett az autóban az asszony, csak csalók próbáltak pénzhez jutni
 
A Széll Kálmán utca említése arra utalhat, hogy a csalónak van helyismerete (vagy éppen ott próbálkozott legutóbb). Érdekes momentum, hogy a feltöltőkártyás telefont Tímea regisztrálta a saját nevére, de nem ő használta. Az egyelőre nem világos, honnan gyűjthették be az adatokat a csalók.
 
Soha nem kell azonnal fizetni egy balesetnél!
 
Fontos megjegyezni, hogy nincs olyan legális szituáció, amikor azonnal több millió forintot kellene kifizetni, percekkel egy baleset után. Nem igaz, hogy addig nem kezdenek el egy drága műtétet az orvosok, amíg nem fizetik ki előre a műtét árát és  a rendőröknek sem kell fizetni a helyszínelésért. A fent bemutatott módszer nagyon alattomos. A váratlan halálhírrel sokkolt hozzátartozó nem sokkal később "jó hírt" kap a mégis élő rokonról és ekkor sokan már nem tudnak tiszta fejjel gondolkodni. A csalóknak ezt az állapotot kell kihasználniuk és a lehető legrövidebb időn belül elvinni a begyűjthető pénzt, amit gyakran az ablakon dobatnak ki a rémült áldozatukkal. A csalók számára fontos, hogy a kiszemeltjük ne tudjon senkit felhívni a hírrel, ezért beszéltetik az illetőt, vagy instrukciókat adnak neki, többször megemlítve, hogy nagyon siessen, vagy a hozzátartozója nagyon nagy bajban lesz.
 
A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság felhívása
 

Az elmúlt napokban ismeretlen elkövetők vezetékes, valamint mobiltelefonon hívtak fel szombathelyi idős embereket. A telefonálók az idős személy gyermekének, vagy hivatalos személynek – rendőr, mentő, orvos – adták ki magukat és egy meg nem történt balesetről tájékoztatták őket, amelyet a hozzátartozójuk okozott. A „probléma” mielőbbi, hatékony megoldása érdekében, a kár megtérítésére milliós nagyságrendű összeg megfizetését – átutalását, illetve személyes átadását – kérték.  Annak érdekében, hogy a sértett ne tudjon másik telefonhívást indítani és őt se tudja elérni senki, arra utasították őket, hogy ne tegyék le a telefont, így folyamatosan szóval tartották a sértetteket.

Elfogott unokázós csaló

Mit tehet az áldozattá válás megelőzése érdekében?

  • Minden esetben kérje el a hívó fél telefonszámát és szakítsa meg a beszélgetést!
  • Hívja fel azt a hozzátartozóját, akire az ismeretlen telefonáló hivatkozott és ellenőrizze a hívás valóságtartalmát!
  • Előfordulhat, hogy a csalók a bűncselekmény elkövetésére előre felkészülnek és a sértett bizalmának elnyerése céljából a rokonra vonatkozó valós információkat is közölnek, ezért idegenek előtt, nyilvános helyen, családi kapcsolatairól, magánügyeiről ne beszéljen! Ezekkel az információkkal a bűnelkövetők visszaélhetnek.

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válik, akkor haladéktalanul értesítse a 112-es segélyhívószámon a Rendőrséget!

 


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.