Szerző: Körmendi Járási Ügyészség 2019. április 04.

A telepvezető gondatlanságából halt meg egy munkás az állattartó telepen - vádemelés

A Körmendi Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ellen a férfi ellen, akinek foglalkozási szabályszegései vezettek az egyik munkavállaló halálához egy Körmend közeli település állattartó telepén 2017. augusztusában.

A vádirat szerint a vádlott telepvezető munkakörben dolgozott, a munkavállalók tevékenységének irányítása, a  munkafeladatok kiosztása és a biztonsági előírások betartatása volt a feladata. A sértettet etető, takarmányos és egyéb gépkezelő munkakörben alkalmazták, de szükség szerint feladatát képezte az istállók trágyázása és almozása is.

A sértett egyedül végezte az almozást a baleset napján, amikor egy szalmabálát kívánt a bálabontó géppel felaprítani, majd a szalmát az istállóba fújatni, a feladat elvégzéséhez pedig két veszélyes munkaeszközt kezelt: egy traktorból és a hozzákapcsolt bálabontó gépből álló járműszerelvényt, valamint egy hidraulikus homlokrakodógépet.

A baleset idején is a telepen tartózkodó vádlott bár tudta, hogy a sértett nem rendelkezett a munkaeszközök használatához előírt gépkezelői jogosultsággal, mégsem biztosított szakképzett kezelőt a gépek működtetéséhez.

Ezen túlmenően a telepen nem készült a teleprendet is magába foglaló üzemelési utasítás, aminek szükségességére már 2015. júliusában felhívta a vádlott figyelmét a telep kockázatértékelését elvégző munkavédelmi szakember, mint ahogy arra is, hogy szükség lenne az almozási művelet biztonsági követelményeinek meghatározására.

A teleprend és a munkahelyi biztonsági követelmények meghatározásának hiányában a sértett a saját elképzelése és ismeretei alapján alakította ki az almozás gyakorlatát. A feladat végrehajtása során a lejtős talajon állította le járó motorral a járműszerelvényt, – amit nem lehetett rögzíteni a rögzítőfék működésképtelensége miatt, - majd beállt a járműszerelvény és
a mögötte álló rakodógép közé. A járműszerelvény azonban hátra gurult és a sértettet beszorította a hozzákapcsolt bálabontógép hátsó vázszerkezete és a rakodógép alsó villája közé. A sértett nem tudott a gépek szorításából kiszabadulni és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt.

A Körmendi Járási Ügyészség felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozta a vádlottal szemben.


Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.