Barion Pixel
Szerző: Hatvani Járási Ügyészség 2018. június 20.

Bálaprés okozta egy férfi halálát Lőrinciben – két ember ellen emeltek vádat

A telepvezetőt és a présgép kezelőjét is felelősségre vonták a 2016-ban történ halálos üzemi balesetért. A balesetben a másodrendű vádlott is maradandó fogyatékosságot okozó sérüléseket szerzett, amikor testi erejével próbálta megállítani a hidraulikus bálázó gép présfejét.

Tragikus kimenetelű balesetet okozott a felelőtlen munkavégzés és a munkavédelmi szabályok megszegése egy Lőrinciben működő üzemben. Az eset kapcsán lefolytatott nyomozást követően a Hatvani Járási Ügyészség vádat emelt a vétkesekkel szemben.

Az ügy elsőrendű vádlottja 2016. őszén egy hulladékkezeléssel foglalkozó vállalkozás telepvezetője volt, ahol a 27 éves másodrendű vádlott a műanyag feldolgozás során használt hidraulikus bálázó prés kezelőjeként dolgozott. A sértettet a telepvezető a gépkezelő mellé osztotta be kézi anyagmozgató munkakörbe. A két férfi úgy dolgozott a futószalagról működő nagyméretű présgéppel, hogy a biztonságos munkavégzés elméleti és gyakorlati hátterével nem voltak tisztában, ugyanis a balesetek elkerüléséhez szükséges utasítások és információk megismerését az elsőrendű vádlott nem tette elérhetővé a számukra.

Mindemellett eltűrte azt is, hogy a bálák egyben tartása érdekében a munkagépbe szabálytalanul kartonlapokat helyezzenek, aminek során az oldalsó szerelőajtón át naponta többször is be kellett másznia valamelyiküknek a szűk préscsatornába, és abban métereket kellett előre kúsznia. Nem működött továbbá a szerelő ajtó biztonsági reteszelő kapcsolója sem, mert annak védelmi mechanizmusát – ami a prés nyitott ajtónál történő elindulását megakadályozhatta volna – a balesetet megelőzően ismeretlen személy kiiktatta. Ugyancsak működésképtelen volt a bálaprés oldalán felszerelt vészkikapcsoló is.

2016. szeptember 6-án az ebédszünet megkezdésekor a másodrendű vádlott elmulasztotta áramtalanítani a gépet, így az készenléti állapotban maradt, és automatikus elindulását a rövidre zárt elektronikus biztonsági rendszerek nem voltak képesek megakadályozni. Ezért amikor az anyagmozgató az ebéd végeztével bemászott a gépbe, hogy szokás szerint, de ismét szabálytalanul betegye a kartonlapokat, a fotocellával ellátott hidraulikus prés a csatornában kúszó embert mozgó bálaként érzékelve önműködően elindult, és megkezdte a tömörítést.

A balesetben a sértett életét vesztette, a másodrendű vádlott pedig – aki a testi erejével próbálta volna megállítani a megindult présfejet – maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett.

A Hatvani Járási Ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a telepvezetőt és a gépkezelőt is. Előbbivel szemben felfüggesztett szabadságvesztés mellett pénzbüntetés kiszabására, továbbá az üzemvezetői foglalkozástól történő határozott idejű eltiltásra, míg a másodrendű vádlottal szemben felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt. Az ügyészség indítványt tett továbbá arra is, hogy a bíróság kötelezze a két terheltet a több mint 600.000 Ft összegű bűnügyi költség megfizetésére.

 

Címlapképünk illusztráció.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.