Szerző: 112Press Fotó: Dávid Péter / Olvasó 2022. április 09.

Kiderült, hogyan került szarvastetem a belvárosba - Olvasóink segítségével állt össze a kép

Helytálló volt a teóriánk azzal kapcsolatban, hogy nem Szombathelyen ütötték el a Szent Flórián körúton, a víztorony közelében megtalált, rendkívül összeroncsolódott testű szarvast. Olvasóink adatai alapján már nagy valószínűséggel összeállt a kép azzal kapcsolatban, hogyan került a városba és miért volt annyira összetörve a tetem.

Pénteken számoltunk be a forgalmas szombathelyi körúton csütörtökön fellelt, nagyon komolyan roncsolódott, zsigerek nélküli szarvastetemről. Cikkünkben megírtuk, hogy tapasztalatunk alapján gyakorlatilag kizárható, hogy ott ütötték el a vadat, mivel hiányoztak a gázolásnál tipikusnak számító nyomok.
 
A szarvas sérülései ráadásul olyanok voltak, mint ha minimum egy vonat kapta volna el, vagy hosszan vonszolták, "forgácsolták" volna. Elképzelésünk szerint a vad a gázolás után egy nagyobb jármű - teherautó, kamion, busz - tengelyére csavarodhatott, vagy fennakadhatott a járművön, anélkül, hogy a sofőr ezt észlelte volna.
 
Az állat teste teljesen összetörött, zsigerei nem voltak - Fotó: Németh László / Olvasó
 
Arra azonban nem számítottunk, hogy olvasóink segítségével még azt is megtudjuk, milyen jármű vonszolta magával a vadat.
 
Több jelzést is kaptunk kamion- és buszsofőröktől. A 86-os főút Balogunyomhoz közeli szakasza már első cikkünkben is szerepelt, mint lehetséges baleseti helyszín.
 
-Pár napja láttam a 86-os főúton Szombathely irányában két darab nagy, száraz vértócsát egymástól 15 méterre. Utána pedig súrlódási nyomokat 50-100 méter hosszan - írta Bodogan Rudolf, aki nagyon precízen még koordinátákkal is megjelölte a helyet, ahol mindezt észlelte:   47.118045 16.642978
 
A Google Maps térképén mutatjuk, ez melyik pontot határozza meg:
 
Olvasónk a jelzett helyen látta a vértócsákat és a vonszolási nyomot Foorrás: Google Maps
 
Ez nagyjából egyezik egy kamionsofőr olvasónk korábbi helymeghatározásával.
 
Ezután láttunk Péter Dávid olvasónk hozzászólásában egy pár másodperces videót, amin egy teherautó látszik, amire egy vadtetem akadt. Izgatottan kérdeztünk rá, hogy mikor és hol készült a felvétel, hiszen akár egy évekkel ezelőtti videó is lehet, amit csak illusztrációnak küldött be. A válasz azonban megerősítette, hogy itt konkrétan arról a járműről lehet szó, amelyről leesett a roncsolódott vadtetem.

- A felvétel csütörtökön készült a 86-os főúton,  Egyházasrádóc és a sorokpolányi elágazó között - írta olvasónk, a helyszín pedig megegyezik a korábban is említettel.
 
Elütött vadat hurcoló teherautó a jelzett helyszín közelében, a 86-os főúton Fotó: Dávid Péter
 

A szarvas tetemét így kb. 14 kilométeren keresztül hurcolta magával a teherautó, ha másfelé nem járt a két pont között. A (számunkra) érdekes esetet ezzel megoldottnak nyilvánítjuk. Olvasóinknak pedig nagyon köszönjük, hogy megosztották velünk a tapasztalataikat.

Több szarvast gázolt az InterCity, a mozdony is megrongálódott

Március elején számoltunk be egy esetről szintén Balogunyom közeléből, amikor a Rába InterCity hajtott bele egy rudliba. A mozdonyt cserélni kellett, 110 percet késett az IC. Több szarvas elpusztult.


Kiütötte a szarvas a sofőrt a mostani vadgázolás közelében, 2019. szeptemberében

Súlyos sérüléssel járó baleset történt ugyanezen az útszakaszon 2019. szeptemberében, amikor egy ugró szarvasbikát ütött el egy Seat. A vad behorpasztotta a tetőt és az ütéstől az autó vezetője elvesztette az eszméletét. Az autó kb. 320 métert haladt még irányítás nélkül, részben a szemközti sávban a 86-os főúton, majd az útról letérve fának ütközött.

 

 

 

Kapcsolódó hírek

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá.
Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje.